У школі на Черкащині відкрили міні-музей війни на Сході

У школі на Черкащині відкрили міні-музей війни на Сході

Стріляні автоматні гільзи, уламки крупнокаліберних снарядів, особисті речі бійців, фотографії і документи, присвячені борцям за незалежність України, подіям революції гідності та антитерористичної операції, вмістив новостворений тематичний міні-музей в гімназії імені Сенатора, пише “Юрова Гора“.

 

– Нехай відкриваються музеї, що прославляють людей праці і процвітання країни, нехай швидше закінчується неоголошена війна на Сході України, – таку думку висловила на відкритті кімнати Слави у гімназії завідувач методичного кабінету Смілянського міського відділу освіти Віра Борисівна Руденко.

 

Кожен клас долучився до масштабного патріотичного проекту. Працювали за окремими напрямами. Так з’явилися експозиції про героїв-випускників, про батьків учнів, що несуть службу в АТО, волонтерську діяльність гімназистів і співпрацю з дорослими волонтерами та інші. Окремий стенд присвячено загиблому герою-випускнику Євгенію Войцехівському. Зібрано не лише матеріали, які стосуються його військової служби та подвигу, а й шкільні світлини, спогади вчителів та однокласників. Особливо цінними є особисті речі Євгенія, передані мамою.

 

Створено віртуальну екскурсію, яку супроводжують патріотичні вірші десятикласниці Марії Пономаренко. Прикрашають музей атмосферні інсталяції, що втілюють нові для суспільства смислові поняття. Композиція «УКРОП» – букет укропу з квітучими маками в артилерійській гільзі замість вази, огорнутої прапором України з шевронами групи крові – означає «Український опір», акцентує на тому, що хоча ми всі різної групи крові, але патріоти й один народ. Учнівські обереги та малюнки, фотоальбоми, диски з відеофільмами, привезені волонтерами гімназистам від вдячних за допомогу і підтримку військових стали експонатами музею. Обпалені війною прапори України доправлені з передової мають містичну історію: за свідченнями бійців саме під цими прапорами вони виходили живими з-під обстрілів противника.

 

На відкриття кімнати Слави зібрались учні й учителі, представники громадськості, бійці із зони АТО, рідні та побратими Євгенія Войцехівського. Перерізати символічну стрічку удостоєно сина загиблого героя-випускника гімназиста-першокласника Валерія Войцехівського.

 

Військові доповнили музей пересувною експозицією трофеїв і особистих речей, тож учні могли приміряти каску і бронежилет, подивитися у бінокль, потримати флягу та інше. У музеї відбуватимуться уроки пам’яті та інші патріотичні заходи.

 

 
 
 

Стрічка новин