В Україні зареєстрували вакцину проти COVID-19 від AstraZeneca. Перші дози препарату мають прибути вже 23 лютого

В Україні зареєстрували вакцину проти COVID-19 від AstraZeneca. Перші дози препарату мають прибути вже 23 лютого

В Україні зареєстрували першу вакцину проти коронавірусного захворювання — CoviShield. Це вакцина, яка розроблена Oxford/AstraZeneca та виробляється на потужностях в Індії. Препарат схвалили для екстреного використання.


Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.


Очікується, що перші 500 тисяч доз вакцини мають прибути в Україну з заводу в Індії сьогодні, 23 лютого. Також у відомстві зазначають, що Україна може отримати в межах ініціативи COVAX від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у першому-другому кварталі 2021 року. Також держава буде закуповувати у виробників.


Заявку на реєстрацію вакцини подали 15 лютого. Швидко зареєструвати препарат вдалося через закон, який скорочує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 до п’яти робочих днів.


Крім того, компанія Pfizer також вже подала заяву на реєстрацію своєї вакцини в Україні.


Вакцину CoviShield виробництва Serum Institute India розробив Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, CoviShield — це та сама «оксфордська» вакцина, яку для локального індійського ринку випускає SII.


Також вакцину AstraZeneca випускає компанія AstraZeneca-SKBio, що у Південній Кореї.


Наразі триває третя фаза клінічних випробувань препарату в Індії, Бразилії, Великій Британії, Південній Африці, Кенії та США. Водночас вакцину вже схвалили до екстреного використання в Індії.


Попередні результати третьої фази досліджень у Великій Британії, Бразилії та Південній Африці опублікували у грудні 2020 року у виданні Lancet. Вакцина показала ефективність 70,4%, згідно з даними 11 636 добровольців.


Коли почнеться вакцинація проти COVID-19 в Україні?


У МОЗ запевняли, що вакцинацію можна розпочати наступного дня після того, як препарат буде в Україну. Спершу обіцяли початок вакцинації 15 лютого, але цього не сталося. За словами Степанова, затримка пов’язана з «технологічними проблемами логістичного характеру».


Згодом у Міністерстві охорони здоров’я та Офісі президента сподівалися, що перше щеплення проти COVID-19 в Україні зроблять до 21 лютого, але й тоді Україна ще не отримала препаратів. Перші 500 тисяч доз вакцини CovidShield очікують вже 23 лютого.

 
 
 

Стрічка новин