11 січня - Всесвітній день "дякую"

11 січня - Всесвітній день

11 січня — 11-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 354 дні (355 днів — у високосні роки).


Всесвітній День “дякую”


Нас з дитинства навчають казати чарівне слово “дякую”. Воно виражає зичливість та повагу, а тому це слово вирішили вшанувати та запровадили на його честь свято. Всесвітній День “Дякую” відзначають 11 січня за ініціативою ООН та ЮНЕСКО. Запровадили таку дату аби нагадати людям про можливість гарних манер та вміння висловлювати вдячність. Чернігівці кажуть, що слово “дякую” чи не одне з найбільш уживаних. В тім використовують його зазвичай автоматично, як прояв ввічливості. Психологи кажуть, що слово “дякую” дійсно чарівне і здатне творити дива. Крім того слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують позитив та покращують взаємовідносини. А тому частіше кажіть «дякую» і тоді добрих справ у вашому житті буде більше. Довідка ДивенСвіт: В Україні Всесвітній День “дякую” відзначають втретє


Цей день в історії:


49 до н. е. — Юлій Цезар перейшов Рубікон разом з своєю армією, ввівши Римську республіку в стан війни
1569 — перша згадана в історії лотерея в Англії. Відбулася в будівлі собору Св. Павла
1693 — виверження вулкана Етна на Сицилії, загинуло близько 60 тисяч осіб.
1759 — у Філадельфії (штат Пенсильванія) почала роботу перша у США страхова компанія.
1775 — вперше в США єврей (Френсіс Сальвадор) був обраний на державну посаду. Це сталося в штаті Південна Кароліна
1787 — Гершель Вільям відкрив існування супутників планети Уран, Титанії і Оберона
1803 — Монро і Лівінгстон вирушили в морську подорож із США в Париж, маючи на меті купити Новий Орлеан, внаслідок чого США придбали весь штат Луїзіана
1909 — із Нью-Йорка у Філадельфію вирушають учасниці перших жіночих автоперегонів.
1922 — 14-річний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, яку врятували від смерті від діабету за допомогою інсуліну.
1923 — у зв’язку з невиплатою Німеччиною репарацій, встановлених Версальським договором, французькі та бельгійські війська зайняли Рурську область, де видобувалось 70 % німецького вугілля.
1935 — американка Амелія Ерхарт розпочала переліт через Тихий океан. Вона першою у світі самостійно подолала відстань від Гавайських островів до Окленду, штат Каліфорнія.
1960 — в СРСР створено Центр підготовки космонавтів.
1971 — американський журналіст Дон Гефлер започаткував термін Кремнієва долина, коли він почав публікувати серію статей під назвою «Кремнієва долина США».
1981 — команда з трьох британців під керівництвом сера Ренальфа Фіннеса завершила найдовшу за відстанню і найкоротшу за тривалістю експедицію через Антарктику, досягнувши базу Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

11.01.2021
Праздники
 
 
 

Стрічка новин