Допомога ФОПам: чому не всім вдається зареєструватися і отримати допомогу

Допомога ФОПам: чому не всім вдається зареєструватися і отримати допомогу

Лише чотири дні залишається, щоб встигнути подати заяву для отримання грошової допомоги ФОПам і найманим співробітникам. Вісім тисяч гривень компенсації отримують ті, хто не зможе працювати під час локдауну в січні. Для цього до 31 грудня треба зареєструвати заяву у застосунку "Дія".


Утім, є випадки, коли ФОПи виконали всі вимоги, а грошей отримати так і не можуть. У чому ж проблема і що робити, розповіли у "Сніданку з 1+1".


Рівно два тижні тому запрацювала одна з найочікуваніших послуг року в порталі "Дія" - оформлення заяв на матеріальну допомогу ФОПам і найманим працівникам, які змушені будуть припинити роботу під час січневого локдауну. Крім того, вісім тисяч гривень держава пропонує і підприємцям і людям, які в нього працевлаштовані. Необхідно подати заяву в застосунку "Дія" та просто дочекатися, поки прийдуть гроші.


Утім, отримати допомогу змогли не всі. У "Сніданок" написали одразу декілька глядачів, які навіть не змогли зареєструвати свій запит. Наша героїня Юлія працює в Овручі Житомирської області. Вона - продавчиня в магазині одягу. Утім, у січні магазин буде закритий через локдаун, тому жінка розраховує на державну компенсацію, але її заявку відхилили. Причина: КВЕД не підходить під виплату такої допомоги.


Подібну проблему мають і знайомі нашої героїні. Вони бояться просто не встигнути подати заяву, бо 31 грудня – це останній день. З такими ж проблемами зіштовхнулись не один десяток людей. Вони пишуть про це в коментарях на на Facebook-сторінці "Дії".


"Сніданок"звернувся за поясненням до міністра економіки Ігоря Петрашка. "Ми намагалися максимально все спростити. Але якісь певні правила все одно зберігаються. Так, важко коментувати, але таких причин може бути декілька", - розповів він.


Це може бути технічна помилка, якщо особисті дані введено неправильно, або КВЕД не підпадає під допомогу. Якщо людина працює за сумісництвом, то допомога теж не передбачається. Підходить лише основне місце роботи, на якому потрібно працювати щонайменше останні три місяці. Крім, того обов’язково має бути сплачений ЄСВ за третій квартал цього року. Але жоден із цих критеріїв не підходить для нашої героїні. "Не виключено, що можливо дійсно таки технічні якісь збої. Хоча вже успішно зареєструвалися 402 тисячі", - розповів Петрашко.


У такому разі спершу треба звернутися до служби підтримки платформи "Дія" та одразу попрямувати на сайт Міністерства економіки. "Це наша перша сторінка. Нажимаючи на наш основний банер, відкривається друга сторінка. Тут я одразу обвів: "Маєте питання про ці програми, запитайте тут", - додає.


Саме тут можна залишити свої контактні дані з описом проблеми. Фахівці Міністерства економіки повинні з вами зв’язатись, щоб розібратися в цьому. Саме так і відбудеться в історії з нашою героїнею.

 
 
 

Стрічка новин