У Черкасах створюють чат-бот для пошуку донорів крові

У Черкасах створюють чат-бот для пошуку донорів крові

Черкаські донори та реципієнти уже скоро зможуть комунікувати одне з одним без посередників. Усе – завдяки розробці молодих ІТ спеціалістів із Черкас.


Четверо учасників курсів Masters Academy нині створюють веб-сайт та телеграм-бот, що спрощує комунікацію між донорами крові та тими, хто її потребує. Ідея такого проєкту виникла невипадково, адже кожен із них і сам неодноразово здавав кров.

 

– Випускним проєктом до курсів мав бути соціально корисний проєкт. Цей сервіс покликаний зв’язувати людей одне з одним, щоб вони безоплатно могли отримувати кров за необхідності, – розповідає back-end розробник Євгеній Свиридов.


На проєкті Женя займався бекендом, тобто розробляв логіку роботи сервісу, а також прописував та створював базу даних. Говорить: раніше не мав причетності до ІТ галузі.


– Я почав вчити з нуля, тому складним було все. Більшість складнощів виникли з базою даних, – зазначає Євгеній. – Мені цікава ця галузь.

 

Ще один back-end розробник системи – Андрій Толмачов, для якого такий досвід в ІТ також став першим. Він займався створенням телеграм-бота. Саме за допомогою нього з легкістю можна буде не лише подати заявку на кров, але й відгукнутися на неї. Зі слів Андрія, ботів у системах для донорів раніше він не бачив.


– На нашому сайті використовується телеграм-авторизація. Якщо ж використовуєте безпосередньо телеграм-бота, то натискаєте “Старт”, після чого відбувається перевірка, чи реєструвалися ви в базі раніше. Якщо в ній вас немає – йде процес реєстрації. Тут варто вказати ім’я, свою групу крові, резус-фактор, пошту та номер телефону, – розповідає про процес реєстрації Андрій. – Коли створюється заявка, то всі потенційні донори можуть або підписатися на неї, або проігнорувати. Якщо донор підписується, реципієнт отримує інформацію про це. Після цього вони можуть зв’язатися між собою.


Розробники наголошують, що за допомогою їхньої системи люди зможуть у кілька кліків знаходити одне одного.


– Зараз вхід доступний лише через телеграм-бота, у планах – розширюватися. Тобто вможливити різну реєстрацію: через ботів у вайбері чи фейсбук-месенджері, авторизацію безпосередньо через сайт, – зазначає DevOps команди Павло Смаглій.


За його словами, поки що на реалізацію проєкту коштів команда не потребувала.


– Amazon та Google дають можливість на рік безкоштовно розміститися на їхніх серверах, – говорить Павло, чия роль на проєкті полягала саме в організації серверів, де розміщуватиметься система. – Тож поки можна користуватися цим, переходячи з одного на інший.


Нині учасники проєкту продовжують розвивати систему. Говорять: найбільше у цій справі бракує часу. У подальшому ж планують передати свою розробку якійсь із волонтерських організацій.


Ментор команди Віталій Гурін зазначає, що їм добре вдалося реалізувати задумане.


– Головна ціль курсів Masters Academy направлена на студентів. Вона полягає в тому, аби навчити їх працювати в команді над реальним завданням, – каже Віталій. – Ціль же конкретно цього проєкту – покращення комунікації між людьми, які шукають кров, та донорами.


Віталій додає, раніше досвід в ІТ мав лише один із учасників.


– Студент DevOps курсу до цього мав досвід в в ІТ, щоправда, на базовому рівні. Зараз (під час проєкту, – ред.) він попрацював на тому рівні, яким займаються в ІТ компаніях, – додає Віталій Гурін.


***


Masters Academy – освітній благодійний проект, створений IT-командою Master of Code Team. У межах проекту ментори проводять курси з різних технічних напрямків. А головною метою є створення позитивного впливу на місто: корисні для суспільства випускні роботи студентів, підтримка ІТ-спільноти, благодійна допомога обраному проекту.

 
 
 

Стрічка новин