Кабмін визначив правила використання підприємцями програмних РРО

Кабмін визначив правила використання підприємцями програмних РРО

На сьогоднішньому засіданні Уряд затвердив низку постанов, якими визначаються вимоги до програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) та приведено до вимог чинного законодавства діючі акти Кабміну, що регулюють сферу застосування РРО. Про це повідомив Урядовий портал.


По-перше, внесено зміни до постанови КМУ від 18.02.2002 р. № 199, якою затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, дія яких поширюється на ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.


Вимогами визначено основні режими роботи ПРРО (режим попереднього програмування, режим реєстрації та режим звітування), умови блокування роботи ПРРО тощо.


По-друге, внесено зміни до постанови КМУ від 02.03.2016 р. № 149. Відповідні зміни визначають вимоги щодо реалізації фіскальних функцій ПРРО, що застосовуються під час здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, та під час здійснення операцій з приймання готівкових коштів для подальшого переказу через програмно-технічні комплекси самообслуговування.


По-третє, змінами до урядової постанови від 12.05.2004 р. № 601 збільшено час з трьох діб до трьох робочих днів, протягом яких виконуються роботи з введення РРО в експлуатацію центрами сервісного обслуговування з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера РРО, що виключає необхідність суб'єктам господарювання - користувачам РРО повторно подавати заяву й ініціювати реєстрацію РРО у разі подання заяви в останній робочий день тижня - п'ятницю або в період пікових навантажень обробки документів ДПС.


По-четверте, відповідно до змін, внесених до постанов від 27.12.2010 р. № 1224 та від 23.08.2000 р. № 1336, норми цих нормативно-правових актів будуть застосовуватися не лише до класичних РРО, а й до ПРРО.


Нагадаємо, що ПРРО було запроваджено законами України від 20.09.2019 р. № 128-IX та № 129-ІХ.


Використання РРО, для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців, стане обов'язковим вже з 1 січня 2021 року. А з 1 серпня 2020 року фіскальний додаток для програмного РРО буде доступний для повноцінного використання для всіх бажаючих на безоплатній основі. Окрім того нещодавно податківці пояснили критерій вибору підприємцем РРО після 1 серпня.

 
 
 

Стрічка новин