В Україні змінились правила користування мобільним зв’язком

В Україні змінились правила користування мобільним зв’язком

Верховною Радою був прийнятий проект закону під номером 3014 “Про електронні комунікації”, розробка якого йшла вже досить довгий проміжок часу. Цей закон створений для регуляції відносин на ринку телекомунікаційних послуг в тристоронньому порядку “абонент-оператор-держава”. Нові правила створені для більшої прозорості мобільного ринку та покращення умов як для операторів, так і для абонентів.


Нововведення для абонентів і операторів мобільного зв’язку


Одним з ключових факторів для операторів буде наявність технологічної нейтральності, тобто кожен оператор зможе сам вирішувати, яке покоління мобільного інтернету буде використовуватись в його покритті. Також нарешті ввели шерінг частот, що означає, що на одній і тій самій частоті доступ до високошвидкісного інтернету можуть надавати різні оператори. Теоретично, це дасть абонентам можливість користуватись швидкісним інтернетом по всій країні.


У мобільних операторів також з’явиться можливість обмінюватися “зайвими” частотами, а перед тим, нагадаю, їх слід було здати державі. Також переглянули список вимог щодо географічного огляду покриття, завдяки чому тепер буде єдиний список та карта інфраструктурних потужностей, які будуть складені на основі даних, наданих українськими операторами мобільного зв’язку.


Хороші новини є й для користувачів послуг операторів мобільного зв’язку. В першу чергу важливо те, що тепер при порушенні прав абонентів штрафи будуть відчутно вищі. До цього розмір штрафу складав 850-1700 гривень, а тепер виріс до розміру від 17 до 85 тисяч гривень, причому також упростили процедуру – замість суду вам достатньо звернутися до НКРЗІ.


Ще одним важливим нововведенням для захисту прав абонентів стало те, що тепер за розсилку спамових SMS-повідомлень передбачено штраф розміром від тисячі семисот до восьми тисяч п’ятисот гривень. Також варто зауважити, що законом передбачено, що швидкість інтернету, яку отримує абонент, не повинна відрізнятися від швидкості, яку вказує оператор при наданні послуг. В описі тарифного плану має бути вказана мінімальна, середня та максимальна швидкість. Також абонентам не варто хвилюватись, оскільки вся інформація про блокування “сірих” смартфонів виявилась фейковою.

 

 
 
 

Стрічка новин