Що дратує роботодавців у резюме

Що дратує роботодавців у резюме

Щоб знайти хороше місце в теперішніх умовах «важкого» ринку праці, важлива не лише кваліфікація працівника, але і його «упаковка» — зовнішній вигляд, резюме, рекомендації.

Особливо важливе резюме — саме воно створює в майбутнього роботодавця перше враження про кандидата. HR-спеціалісти, які проглядають за день до сотні резюме, стверджують: зіпсувати враження про хорошого спеціаліста може якась дрібничка. Невідповідна адреса пошти, помилка в слові або недбале оформлення документа може стати перепоною для кар’єри. Дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна з’ясовував, чого ж не повинно бути в резюме пошукача.

Резюме повинно створювати якомога краще враження. Іншими словами, до написання резюме слід підходити так само ретельно, як і до вибору одягу для співбесіди. Навіть якщо ви — слюсар-монтажник вищого класу, в описі ваших навичок і досвіду роботи не повинно бути жодної граматичної або синтаксичної помилки. Найкращий спосіб уникнути їх — перечитати резюме перед відправкою роботодавцю.

Найбільше рекрутерів дратують граматичні помилки. Це те, чого однозначно не повинно бути в резюме, адже грамотність говорить про рівень кандидата загалом: про його ерудицію, уважність, уміння чітко й злагоджено викладати свої думки. 87% менеджерів із персоналу дуже негативно оцінюють наявність граматичних помилок у резюме, а це значно знижує шанси пошукача добитись бажаної посади. Байдужий до граматики лише один із десяти рекрутерів.

На другому місці — помилки в датах, цифрах, номерах телефонів. На це негативно реагують три чверті опитаних нами HR-ів. На їхню думку, кандидат, який не в змозі правильно написати свій номер телефону або коректно вказати період роботи в компанії, неуважний і навряд чи зможе коректно працювати з цифрами.

У жодному разі пошукачам не варто вказувати в резюме конфіденційну інформацію про попереднє місце роботи. Це не тільки може зашкодити колишньому роботодавцю, але й справляє погане враження на майбутнього наймача. Така інформація в резюме свідчить про ненадійність та легковажність потенційного співробітника.

Не варто також використовувати стандартні фрази, які можна знайти в шаблонних резюме на різноманітних інформаційних ресурсах. Резюме, що містить банальне «креативний, активний, командний гравець», точно не сподобається кожному третьому HR-спеціалісту. Якщо вашою сильною стороною і справді є креативність — створіть дійсно оригінальне, яскраве резюме. Наприклад, у вигляді інфографіки.

Кожен третійHR-спеціаліст негативно сприйме інформацію про батьків або родичів кандидата. На щастя, ми живемо вже не в СРСР, досьє на вашу тітоньку і прадідуся у більшості випадків роботодавця не цікавить. Якщо рекрутеру важливо знати, ким працюють ваші близькі, він запитає про це на співбесіді, або ж попросить вас скласти автобіографію.

Недостатній опис обов’язків на попередньому місці роботи може не сподобатись 22% рекрутерів. Більшість HR-ів, звісно, уточнять інформацію, що їх цікавить, просто на співбесіді, але краще показати свої головні досягнення відразу, не очікуючи розпитувань.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу у вересні-жовтні 2013 року. Загалом було опитано 476 HR-спеціалістів.

01.08.2014
 
 
 

Стрічка новин