Сьогодні - День працівників прокуратури

Сьогодні - День працівників прокуратури

З огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави, Указом Президента України від 02.11.2000 року встановлено професійне свято - День працівників прокуратури - 1 грудня.

Прокуратура України — єдина централізована система органів державної влади, які відповідно до Конституції та законів України здійснюють обвинувальну, представницьку, контрольно-наглядову функції в державі.

Формування правової системи, а з нею і визначення функцій прокуратури на території сучасної України почалося в далекій давнині.

Однак, з моменту проголошення України суверенною і незалежною державою розпочався новий етап розвитку прокуратури. Після прийняття та введення в дію з 1 грудня 1991 року Закону України «Про прокуратуру» і ряду інших нормативних актів створена правова база організації і діяльності органів прокуратури незалежної України.

Відповідно до положень Конституції України функції прокуратури відповідають передусім позиції формування правової держави.

 
 
 

Стрічка новин