Кабмін зобов’яже роботодавців вести трудові книжки в цифровому форматі

Кабмін зобов’яже роботодавців вести трудові книжки в цифровому форматі

На засіданні Кабміну схвалено законопроект щодо переведення у цифровий формат трудових книжок. Про це повідомляє Урядовий портал. За словами Прем'єр-міністра, "Працівники не повинні будуть продовжувати радянську практику збирання купи довідок для підтвердження свого трудового стажу в разі втрати паперової трудової книжки або розбіжності в даних про роботу".

 

Власне розмови про переведення трудових книжок в цифровий формат тривають уже певний час. Ми повідомляли про деталі законопроекту авторства Мінсоцполітики, за яким мають перевести дані про стаж в електронну форму.

 

Зараз Урядовий портал повідомляє, що рішення КМУ також "спростить пошук роботи та оформлення на роботу", однак подробиці таких новацій наразі відсутні. Можливо, йдеться про згадану сайтом Мінсоцполітики постанову Кабінету Міністрів України "Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі", прийняту на тому ж засіданні. Указаний сайт уточнює: "З прийняттям цих нормативних актів ведення обліку трудової діяльності працівників здійснюватиметься в електронній формі. Роботодавець буде вносити дані про працівника до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування". Більше деталей наразі, на жаль, немає. Можливо, було схвалено положення, що збігаються з раніше оприлюдненим проектом постанови КМУ "Про заходи щодо поетапного впровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі".

 

На своїй сторінці у мережі Facebook міністр соціальної політики України Ю. Соколовська написала з приводу схвалення Кабміном законопроекту про електронні трудові книжки: "Відтепер з‘являється можливість того, що паперова трудова книжка перестане бути документом суворої звітності та відійде у минуле". Щоправда, слід зауважити: трудова книжка втратила статус документа суворої звітності ще у січні 2014 року - тоді з Постанови № 301 прибрали відповідні положення.

 

За словами міністра, запровадження електронних трудових книжок матиме низку переваг, серед яких:

 

- працівники не повинні будуть продовжувати практику збирання купи довідок для підтвердження свого трудового стажу, якщо втратили книжку;

 

- пенсії та соціальні виплати поступово стануть призначатися автоматично;

 

- урядове рішення також спростить пошук та оформлення людей на роботу.

 

"Дані реєстру захищені, роботодавці матимуть доступ до даних лише тих працівників, які у них працюють, а працівники - доступ до даних про себе", - підкреслила міністр соціальної політики.

 

Але відкритим залишається питання як саме працівник отримуватиме підтвердження свого трудового стажу. Можна припустити, що тоді кожній особі знадобиться власний електронний підпис, адже зазвичай саме такий підпис є неодмінною умовою отримання адміністративної послуги в цифровому форматі.

 

До речі, на офіційному веб-порталі Пенсійного фонду України з'явилася нова функція "електронна трудова книжка". Вона доступна зареєстрованим користувачам сайту за наявності електронного підпису. Відтак застраховані особи уже мають змогу переглянути інформацію про свої трудові відносини за основним місцем роботи в "електронній трудовій книжці".

 
 
 

Стрічка новин