Які автомобілі везуть в Україну із США

Які автомобілі везуть в Україну із США

За декілька років імпорт вживаних автомобілів із США перетворився на один з основних каналів поставок легковиків в Україну.

 

Ми розібралися, скільки і яких автомобілів доставили в Україну в першому півріччі 2019 року.

В січні-червні 2019 року в Україні було поставлено на реєстрацію 250 тис. вживаних легкових автомобілів, повідомляє Асоціація автовиробників України "УкрАвтопром".

 

Це в шість разів більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Водночас, із США, за даними української митниці, було імпортовано 24 тис. вживаних автомобілів.

 

Тобто поставки вживаних автівок із США зайняли 10% імпорту б\у автомобілів в Україну.

В основному в Україну із США везуть автомобілі, які потрапили в ДТП, або були пошкоджені внаслідок повеней чи інших природних катаклізмів.

 

Американці купують автомобілі в кредит або в лізинг. І якщо автомобіль потрапляє в ДТП, або його було пошкоджено з інших причин, то страхова компанія списує його і виставляє на так званий страховий аукціон.

 

Там їх продають за привабливими для іноземців цінами. Так, авто середнього класу і середньої комплектації можна придбати за $3-5 тис. (без врахування вартості послуг аукціону, погрузки і транспортування).

 

Варто додати, що в Штатах є аукціони на яких продаються і цілі корпоративні автомобілі, або авто після закінчення гарантійного терміну. Але на таких аукціонах ціни значно вище, ніж на тих, де продають биті автомобілі.

 

Подібні автомобілі відправляються на експорт в інші країни, в тому числі і в Україну.

 

Як відбувається цей процес?

 

Спрощено так:

 

Фізична особа з України замовляє фірмі-брокеру пошук в США автомобіля конкретної марки і комплектації. Брокер повинен мати ліцензію дилера і дозвіл на вхід в аукціон, або працювати з дилером, який має такі дозволи. В тому числі — і дозвіл на експорт автомобілів без сплати ПДВ.

Домовившись з брокером, замовнику не потрібно вести комунікацію з усіма ланками. Наприклад, з транспортними компаніями і портом. Цим займається брокер.

 

Дилер знаходить автомобіль, узгоджує знахідку із замовником, і торгується за неї на аукціоні. Автомобіль можна шукати і самому на сайтах аукціонів.

 

В будь-якому разі, потрібно перевірити історію автомобіля. Зробити це можна за ВІН-кодом на одному зі спеціалізованих сайтів. Така послуга коштує декілька десятків доларів, але в даному випадку не варто заощаджувати на перевірці, щоб не отримати наприклад «утопленика».

 

Коли автомобіль куплено на аукціоні, клієнт сплачує послуги аукціону, транспортування автомобіля по США до порту, доставку в порт Одеси і послуги дилера.

 

В Україні автомобіль розмитнюють і ремонтують. Якщо українець не поскупився на послуги якісного дилера, то з великою ймовірністю отримає автомобіль дешевший, ніж в Україні і в кращій комплектації.

Автовиробники випускають якісніші автомобілі для американського преміального ринку, ніж для Східної Європи.

 

Які автомобілі везуть з США в Україну?

 

Відзначимо любов українців до якісних і дорогих автомобілів. Це чітко прослідковується і в даних митниці, де лідируючі позиції посідають німецькі та японські марки.

 

За допомогою даних митної статистики, за першу половину 2019 року, ми склали рейтинг найбільш популярних марок автомобілів. В ньому беззаперечне лідерство посіли автомобілі німецького концерну Volkswagen.

 

Таких в Україну зі Штатів було поставлено 3,3 тис. штук.

 

Для американського ринку Volkswagen виробляють в Німеччині, Мексиці (дешева робоча сила і близькість до США) і в самих Штатах.

 

Далі йдуть автомобілі Ford – 2,8 тис штук, Nissan – 2 тис. штук і Toyota – 1,8 тис. Замикають п’ятірку преміальні німецькі автомобілі BMW – 1,7 тис. штук.

 

А на шостому місці опинився ще один німецький преміальний бренд – Audi. Більше тисячі штук в Україну було поставлено також автомобілів Honda, Mazda і Hyundai.

 
 
 

Стрічка новин