Назвали 7 податкових новацій, які готують нардепи від «Слуги народу»

Назвали 7 податкових новацій, які готують нардепи від «Слуги народу»

Фіскальний блок партії "Слуга народу" поки не придумав, як вирішити проблему ФОПів, але вже підготував ряд змін, якими депутати сподіваються скоротити масштаби ухилення від податків середнього і великого бізнесу. Обрані депутати партії зараз обговорюють сім податкових новацій. П'ять з семи нововведень, ймовірно, будуть зареєстровані як законопроекти в перші дні роботи нового парламенту.

 

Про це передає agropolit.com з посиланням на LIGA.net.

 

Серед податкових новацій для бізнесу:

 

«Патенти» для самозайнятих (репетитори, водії, сантехніки тощо). ФОПом ставати не потрібно: людина добровільно платить фіксовану суму тільки в періоди, коли надає свої послуги. В інший час нічого платити не потрібно.

 

Впровадження цифрових РРО. Касові апарати в смартфонах і планшетах, фіскальні чеки — на звичайних принтерах.

 

«Кешбек» для покупців, яким продавець не видасть фіскальний чек або підробить його. Потрібно повідомити про це в податкову, та штрафує продавця (200% від суми покупки), половину штрафу отримує покупець.

 

Реєстрація товарно-транспортних накладних для ризикових груп товарів (пшениця, горіхи, метали і металопрокат, ліки та побутова техніка), навіть якщо підприємство не є платником ПДВ. Боротьба з кінцевими бенефіціарами схем сірого і чорного імпорту.

 

Підвищення мінімальної ставки «земельного податку» з 0 до 0,8%, а також впровадження поняття «безумовного доходу» від обробки земельних ділянок площею від 2 га. Боротьба з чорною орендою землі, коли власник ділянки офіційно не обробляє свою землю, тому нічого за неї не платить, хоча насправді її орендують великі агрофірми.

 

Підвищення ставки для єдинників третьої групи до 8% протягом двох років в обмін на скасування для них обов'язкового ЄСВ. Саме тут працює велика частина ФОПів в IT-cфере, ресторанах і юрфірмах.

 

Зміна критерію для обов'язкового використання РРО: квадратні метри торгової площі замість обороту (від 30 квадратних метрів в містах, від 100 квадратних метрів — в селах). Ідея спрямована проти торговців, які занижують свої обороти (критерій для РРО — 1 млн грн), щоб не світити перед податковою реальні доходи бізнесу.

 
 
 
 

Стрічка новин