Прийдуть із планшетами: що прояснить загальноукраїнський перепис населення

Прийдуть із планшетами: що прояснить загальноукраїнський перепис населення

У грудні цього року проведуть пробний перепис у двох районах України, повідомляє 5 канал.

 

У  процесі державного управління необхідно розуміти низку соціальних і демографічних питань: одні можуть прояснити електронні реєстри, інші – лише загальний перепис населення. Про це розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова.

Навіщо це потрібно?

“Перепис заповнюється зі слів людини: ти можеш сам це зробити в електронному вигляді, але в тебе ніхто не вимагає жодних документів, регістри – винятково на документах. У цьому принципова різниця між ними. І от, скажімо, для України важливо знати мовний склад населення – ми маємо зрозуміти, скільки і яких шкіл в Україні потрібно. Ми цього не знаємо, і можемо дізнатися тільки з перепису”, – розповіла Лібанова.

 

Так само, за її словами, тільки перепис проллє світло на етнічну приналежність населення, розміри внутрішньої і зовнішньої міграції, густоту населення в регіонах.

Як відбуватиметься перепис?

“В грудні цього року ми проведемо пробний перепис в двох районах: у Києві і Київській області, для того щоб відпрацювати переписний лист, подивитися, як люди реагують на те, що до них заходять з планшетами, бо це перший перепис, коли ми будемо заходити не з паперовим переписним листом, а з планшетом, що, з одного боку, дасть можливість швидше вводити інформацію, виграти час і гроші на введення та контроль інформації, з другого 

Повномасштабний перепис, за її словами, можна буде розпочати не раніше листопада 2020 року, у зв’язку із тендерними закупівлями.

 

Також, Лібанова прокоментувала, що результати перепису значно підкоригують сьогоднішню статистику щодо кількості ідентифікуючих себе українцями та тих, хто вважає українську рідною, а також несподіванкою будуть реальні цифри відтоку населення до міст-мільйонників.

 
 
 

Стрічка новин