Українці користуються посудом, який вже заборонили

Українці користуються посудом, який вже заборонили

В Україні вироби з небезпечного меламіну продаються без сертифікату. Безліч отруйних компонентів "живе" у посуді, яким кожен день користуються українці.

Для свого експерименту журналісти програми Територія обману обрали три різні чайники – пластиковий, металевий та скляний.

Майстер чайної церемонії назвала найкращою для чаю воду зі скляного чайника. Але наскільки вона безпечна - мають дослідити експерти інституту води. Ті ж самі чайники, в яких закип'ятили свіжу воду, протестували в Інституті колоідної хімії. Цікаво, що скляний чайник найкращим обрали і експерти, а пластиковий - опинився на останньому місці. Металевий чайник науковці також забракували. У воді — забагато оксидів заліза.

"Вони призводять до серцево-судинних захворювань", - каже науковий співробітник інституту Михайло Малюкін. Експерти зазначають, що ще більша небезпека від меламіну, який міститься у симпатичних блюдцях, тарілках та чашках, які продають у кожній крамниці.

Меламін - порошок білого кольору. Посуд, виготовлений з меламіно-формальдегідних полімерів (часто неправильно називають "меламіном"), зазвичай яскраво оформлений, токсичний і дуже небезпечний для здоров*я, старанно маскується "під фарфор”. Але насправді — це пластик, полімерний матеріал.

Такий посуд заборонили у США та Європі. В Україні вироби з меламіну продаються скрізь без сертифікату. У лабораторії одразу попереджають про токсичний вміст посуду, який принесли журналісти з магазину. Він зроблений з меламіно-формальдегідної смоли. Експерти зазначають, що це дуже сильний алерген, який вже вважається канцерогеном. "Вміст формальдегіду вище у 1,5 рази. Це перевищує гранично допустиму концентрацію. Цей посуд не можна використовувати для гарячих харчових продуктів, для кислих та солоних страв", - кажуть експерти.

Зазначимо, що на жодній тарілці і чашці немає попередження про те, для яких продуктів посуд не можна використовувати.

 
 
 

Стрічка новин