Уся правда про пологи в Україні: що потрібно знати майбутнім батькам

Уся правда про пологи в Україні: що потрібно знати майбутнім батькам

Згідно з українським законодавством, медицина в країні безкоштовна. Проте в казки українці давно не вірять і перш, ніж народити нового українського громадянина, батьки замислюються над тим, чи зможуть оплатити послуги “безкоштовної медицини”. “Народна правда” розповість правду про те, скільки коштують українські пологи. Дізнаєтеся все про розміри благодійних внесків, “подяки” медикам у конвертах і доступнысть медикаментів.

 

Коли до пологів ще далеко…


Мова йде про допологове спостереження. залишити цей процес без контролю – дуже ризикувати здоров’ям майбутньої дитини і його матері. Варто повныстю обстежитися. Попередньо, вагітна стає на облік у жіночу консультацію, де здає основні аналізи (кров, сеча, кал), їй проводять ультразвукове дослідження. У державних медустановах подібні маніпуляції безкоштовні, в приватних клініках – від 200 до 500 грн.

 

У державних лабораторіях безкоштовно не проводять дослідження на генетичні відхилення, можливі ризики розвитку плоду, наявність прихованих інфекцій тощо. Вартість одного аналізу – не менше 300 грн. У приватних клініках пропонують пакети на ведення вагітності, у вартість яких необхідні дослідження вже включено. Мінімальна вартість пакету послуг – 20000 грн, максимальна – близько 30000 грн.

 

ВЕДЕННЯ ВАГІТНОСТІ У ДЕРЖАВНИХ МЕДУСТАНОВАХ БЕЗКОШТОВНЕ, У ПРИВАТНИХ КЛІНІКАХ – БЛИЗЬКО 20-30 ТИС. ГРН.


Вибір пологового будинку: державний або приватний


Питання вибору пологового будинку перед багатьма батьками виникає задовго до передбачуваної дати народження малюка. Насамперед слід визначитися, чи буде він державним, чи приватним. Слід зазначити, що за останню п’ятирічку кількість пологів у приватних клініках збільшилася вдвічі. Це пов’язано з бажанням майбутніх батьків отримати якісну медичну допомогу, рівень комфорту, добре ставлення персоналу.

 

Станом на 2019 рік, в Україні працюють 4 приватних пологових будинки, з них три: ISIDA, Adonis, “Лелека” знаходяться у Києві, і Genesis Dnepr в Дніпрі. На базі державних пологових будинків також функціонують перинатальні центри, де надають платні послуги. Таких у столиці 7, ще 10 – в інших обласних центрах.

 

Обираючи пологовий будинок, необхідно поцікавитися відгуками клієнтів, можна особисто відвідати заклад. У приватних пологових будинках проводять “дні відкритих дверей”, але зайти, щоб отримати потрібну інформацію, можна в будь-який день.

 

Пологи у державному пологовому будинку


Як потрапити.

 

На термін 10 тижнів вагітну ставлять на облік в жіночу консультацію за місцем прописки. Їй видають обмінну карту і “прикріплюють” до лікаря в залежності від завантаженості фахівців. Вибрати лікаря на свій розсуд неможливо.

 

Матеріально-технічна база.

 

Нерідко державні пологові будинки страждають від зношеності обладнання. В екстрених ситуаціях цей фактор може виявитися вирішальним у питанні збереження життя і здоров’я матері і дитині.

 

НАРОДИТИ В УКРАЇНІ БЕЗКОШТОВНО ПРАКТИЧНО НЕРЕАЛЬНО, НАВІТЬ У ДЕРЖАВНОМУ ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ ДОВЕДЕТЬСЯ РОЗЩЕДРИТИСЯ НА 8-50 ТИС. ГРН.


Умови.

 

Молодій матері необхідна психологічна адаптація до нової ролі, консультації багатьох фахівців, у тому числі і по грудному вигодовуванню. І такий персонал у пологовому будинку є, от тільки медики відвідують породіллю один, у кращому випадку два рази на день, а не за потребою/вимогою матері. Багатьом відомо, що вирішальне слово у пологових будинках залишається за особистими зв’язками або грошовими стимуляциями.

 

Сьогодні спостерігається тенденція до зміни умов перебування пацієнтів у державних пологових будинках, там позбавляються від “совкових” методів ведення пологів, оновлюють матеріально-технічну базу, проводять безкоштовні консультації для майбутніх батьків.

 

Ціни.

 

Медицина хоч і безкоштовна, але свої розцінки у кожному конкретному пологовому будинку є. Так, природні пологи коштуватимуть сім’ї не менше, ніж 8000 грн, за кесарів розтин необхідно буде викласти близько 11000 грн.

У перинатальних центрах на базі державних пологових будинків природні пологи і комфортна палата офіційно коштують від 11 до 18 тис. грн. Існує послуга VIP-обслуговування, вартість такого пакета – 16-31 тис. грн.

 

Пологи у приватних клініках


Як потрапити.

Достатньо підписати контракт, який гарантує правову підтримку породіллі у медустанові.

 

У ПРИВАТНИХ КЛІНІКАХ СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ І СЕРТИФІКОВАНИЙ ПЕРСОНАЛ


Матеріально-технічна база.

 

Обладнання нове та сучасне.

 

Умови.

 

Як і в державних пологових будинках, у приватних працюють вузько профільовані фахівці. На роботу у приватні клініки беруть фахівців згідно з євростандартами, хоча більшість лікарів до цього практикували у державних пологових будинках. У приватних клініках породіллям приділяють максимум уваги, тут цінують комфорт майбутньої мами, відповідально ставляться до репутації свого медзакладу. Жінка сама може вибрати як народжувати, чи потрібні їй додаткові маніпуляції, наприклад, забір пуповинної крові.

 

Умови перебування матері і дитини в приватному пологовому будинку не можна зрівняти з державними, порівняти, хоча б, санітарні норми, дотримання епідеміологічного стандарту 24/7.

 

У приватних пологових будинках забезпечують збалансованим харчуванням з якісних продуктів, страви нагадують ресторанні.

 

Ціни.

 

ISIDA – природні пологи, післяпологовий період, спостереження за дитиною протягом місяця – 68688 грн., кесарів розтин – 88928 грн, при багатоплідній вагітності необхідно доплатити – 10626 грн.

 

ADONIS – природні пологи і перебування в стандартній палаті – 49900 грн., кесарів розтин – 67000 грн., при багатоплідній вагітності пологи коштують від 54190 грн. і вище.

 

“Лелека” – природні пологи і перебування у палаті рівня “Стандарт” – 52900 грн, VIP обслуговування обійдеться в 107400 грн. Доплата за кесарів розтин у “Лелеці” – 19500 грн., ще 18750 грн. треба доплатити у разі багатоплідної вагітності. Особливість клініки – платний вибір лікаря, а це ще 16000 грн.

 

У Genesis Dnepr за природні пологи ви повинні будете заплатити 107 тис. грн за пакет “Стандарт”.

 

Виходячи із наведеної інформації можна зробити висновок, що народжувати в Україні: дуже дорого (60-120 тис. грн.), дорого (8-50 тис. грн) і бюджетно (по “швидкій” з мінімальними витратами). Де б жінка не народжувала, гарантувати благополучні пологи не зможе ніхто. Тому рішення при виборі пологового будинку завжди залишається за батьками.

НА ПОЛОГАХ ЗАОЩАДИТИ МОЖНА, АЛЕ, НА ПРАКТИЦІ, РИЗИКУВАТИ НЕ ВАРТО


Як заощадити на пологах


Заощадити кілька тисяч гривень на пологах – реально. Як?

 

Не замислюватися над вибором пологового будинку і лікаря. У день “Х” породіллю привезуть по “швидкій” до чергового пологового будинку і народжувати доведеться у чергового лікаря. Тут розраховувати доводиться лише на фарт, оскільки можна народжувати з висококваліфікованою та відповідальною бригадою лікаря-акушера, а може так не пощастити. Вже після пологів за комфортну палату необхідно доплатити або перебувати у загальній. Якщо жодних ускладнень немає, мати із дитиною випишуть вже на 3-й день. При ускладнених пологах, наприклад, кесаревому розтині, без грошових витрат не обійтися, оскільки необхідно оплатити операційний пакет.


Домовитися з лікарем вже по приїзді до конкретного медзакладу. Існує, щоправда, ризик того, що отримавши винагороду, медик про породіллю забуде.


Істотно заощадити на пологах можна і в приватній клініці. Якщо придбати послуги у пакеті, знижка може скласти до 20%. Пакети на ведення вагітності і пологи бувають різними. Ціна залежить від терміну вагітності, а також кількості плодів. Зазвичай у приватних клініках доплачують за додаткові послуги: накладання швів, введення деяких препаратів, проведення тестів. Тому слід бути готовим фінансово, адже уникнути таких витрат неможливо.


Чи вигідне страхування вагітності


СТРАХОВКА ПОКРИВАЄ СТАНДАРТНИЙ ПЕРЕЛІК ПОСЛУГ, ДО ТОГО Ж ДІЄ НЕ СКРІЗЬ


Сім’я може застрахувати вагітність і пологи. Страхові компанії надають декілька пакетів послуг. Наприклад, СК “Провідна” пропонує 2 пакети:

 

“Патронаж вагітної” (допологове спостереження у акушер-гінеколога та проведення стандартного обстеження) та “Пологи” (госпіталізація до пологового відділення, післяпологовий період, патронаж). Вартість від 3000 до 12000 грн, при цьому страхова сума коливається від 80000 до 100000 грн.

 

СК “Оранта” пропонує 4 програми страхування вагітності: “Спостереження за вагітністю”, “Пологи”, а також “Престиж” і “Еліт”. Вартість від 100 до 14000 грн., страхова сума – 25000-100000 грн.

 

Застрахувати ведення вагітності і пологи пропонує СК “Країна”. Ціна страховки – 14000 грн, страхова сума – 50000 грн.

 

Страховий поліс “Захищена вагітність” можна придбати і в СК UPSK. Мінус програми – діє виключно до 32 тижня вагітності. Вартість – 2000-2700 грн., страхова сума – 10500-429000 грн.

 

Недоліки у страхування вагітності і пологів все ж є. Так, перелік послуг, які покриває страховий поліс – стандартний, і за додаткові аналізи або дослідження необхідно доплачувати. Також обслуговуватись по страховці можна не у кожному медичному закладі.

 

“Тривожна сумка” для пологового будинку: пам’ятка майбутнім батькам


Список того, з чим необхідно приїхати до пологового будиннку – значний, і фінансово, у тому числі. Потрібні речі для перебування в установі, для пологів, для новонародженого і для виписки. Досвідчені мами радять скласти усе заздалегідь в окремі пакети і підписати їх. Вартість “тривожної сумки” для пологового будинку – близько 1000 грн.(без урахування одягу).

 

Додатково необхідно придбати деякі медикаменти, а це ще 2-2,5 тис. грн. Перед придбанням препаратів, варто поцікавитися тим, як їх використовуватимуть, деякі з пунктів списку можуть навіть не знадобитися.

 
 
 

Стрічка новин