Кабмін схвалив новий Український правопис: що змінилося

Кабмін схвалив новий Український правопис: що змінилося

Вчора, 22 травня, Кабінет міністрів схвалив нову редакцію Українського правопису, яка замінить версію 1992 року. Рішення про оновлення редакції правопису було ухвалено Кабміном “з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм”.

Для чого потрібен новий проект правопису?

За словами розробників, це заради того, щоб українці користувались правописом, створеним на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя.

 

Правописна комісія повернула до життя низку особливостей “харківського” правопису, який затвердили в 1928 році. На переконання членів комісії, їхнє поновлення має наукове підґрунтя. Автори впевнені, що саме так ми зможемо повернутись до “питомої української мови”.

Хто розробляв нову редакцію правопису?

Цим займалась спеціально створена робоча група Комісії з питань правопису Міністерства освіти і науки України, до якої увійшли провідні філологи країни і урядовці.

 

При цьому розробники наголосили: “Правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення. Правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови”.

Що змінить нова редакція правопису?

Переважна кількість змін стосується слів іноземного походження – змінюється варіативність їхнього відтворення українською. Щоправда, офіційних документів найрадикальніші варіації, запропоновані авторами проекту нового правопису, не зачеплять.

 

Повний текст нової редакції Українського правопису можна прочитати тут.

 

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про українську мову.

 

Згідно із законопроектом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а “спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності” всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі “провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу”.

 
 
 

Стрічка новин