Томос в української церкви ніхто ніколи не відбере - митрополит Драбинко

Томос в української церкви ніхто ніколи не відбере - митрополит Драбинко

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко заявив, що Вселенський патріарх не відкличе томос у Православної церкви України, оскільки такої процедури не існує.

 

У коментарі Громадському він додав, що процедура відкликання томосу "взагалі нереальна".

 

"Томос ніхто ніколи не забере, це документ церковний, і він залишиться за тією церковною структурою, яка залишиться вірною Константинопольській матері-церкви. Всі не можуть піти в розкол. Якщо навіть три людини залишаться, то ці три єпископи можуть залишитися хранителями помісної Української церкви", - пояснив він.

 

За словами митрополита, Константинополь може накласти якісь санкції на "тих, хто чинить неправильно" - порушує статут церкви і положення самого томосу.

 

Читайте також: Філарет vs Епіфаній. ПЦУ опинилася під загрозою розколу – всі подробиці конфлікту
У той же час він визнав, що ситуація, що склалася, призводить до репутаційних втрат.

 

"Ризики виключно іміджеві, оскільки, не встигнувши народитися, церква вже має негативний резонанс у зв'язку з діяльністю і озвученням позицій, які недавно прозвучали", - заявив Драбинко.

 

У той же час він вважає, що немає більшості в ПЦУ, яка готова змінити статут і порушити положення томосу.

 

Напередодні почесний Філарет оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

 

Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на Об'єднавчому соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя в ПЦУ.

 

За його словами, Епіфаній повинен нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

 

Пізніше він уточнив, що домовленість носила усний характер і письмово не зафіксована.

 

Почесний патріарх також незадоволений грецьким статутом ПЦУ і заявив про намір скликати собор і внести в нього зміни. На думку Філарета, статус митрополії не відповідає реальному вазі ПЦУ.

 
 
 

Стрічка новин