Українські селяни можуть залишитися без заслужених пенсій

Українські селяни можуть залишитися без заслужених пенсій

Держава позбавляє колишніх колгоспників можливості отримати свої зароблені пенсії, оскільки через нові правила нарахування пенсій селяни не можуть довести свій трудовий стаж.

Без права на гідну пенсію можуть залишитися тисячі українців, які все життя працювали на селі. Особливо доярки і трактористи, котрі через важкі умови праці мають право на достроковий вихід на заслужений відпочинок. Через те, що чимала кількість архівів колгоспів під час реформування на селі загубилися, довести свій трудовий стаж вони уже не зможуть.

Чиновники не вірять ані селянам, ані їхнім численним свідкам і вимагають лише первинних документів.

«Свідки можуть підтвердити тільки загальний стаж. Особливі умови праці свідки підтвердити не можуть. Підтвердження пільгового стажу здійснюється тільки первинними документами»,- пояснила заступник керівника головного управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області Олена Романченко.

Надати ці документи колишні колгоспники можуть не завжди, адже під час реформування сільгосппідприємств чимало архівів загубилося. Решту віддали на зберігання у трудові архіви районів.

Директор державного архіву в Кіровоградській області Тамара Чвань запевняє, що у разі відсутності відомостей про нарахування заробітної плати чи обліку праці людини підтвердити стаж можливо за протоколами. Але якщо цих документів немає, - встановити факт отримання людиною заробітної плати неможливо.

Навіть якщо старі зарплатні документи знайдені, їх ще потрібно легалізувати у суді. За словами правозахисника Олександра Сосенка, таку схему придумали навмисне, щоб економити кошти пенсійного фонду. Адже селяни часто відмовляються тягатися по судах, бо мають час та знання лише для ведення домашнього господарства.

Як повідомлялось, експерти вважають, що Пенсійна реформа, яку у 2011 році запровадив нинішній уряд, фактично провалена. Вони переконані, що реформа була некомплексною, нефаховою і не дала жодних позитивних результатів. Зокрема, не додала шансів на підвищення пенсійних виплат, не призвела до встановлення більш справедливої пенсійної системи (в Україні і далі залишилися дві системи пенсійного страхування: одна – для звичайних людей, інша – для так званих спецпенсіонерів і чиновників) і третє – не вплинула на покращення дефіциту бюджету Пенсійного фонду України.

У бюджеті 2012 року дефіцит бюджету Пенсійного фонду закладено на рівні 58 млдр грн, як і в бюджеті 2011 року.

Експерти наголошують, що фактично уряд реалізує пенсійну реформу за рахунок малозабезпечених громадян.

Нагадаємо, Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» набрав чинності 1 жовтня 2011 року.

ТСН

Джерело:   http://tyzhden.ua
1850
07.05.2014
 
 
 

Стрічка новин