Штрафи почнуть діяти через три роки

Штрафи почнуть діяти через три роки

— Раніше штрафні санкції були лише для телеканалів і радіостанцій. Застосовували до порушників, які не дотримувалися квот україномовних передач. Тепер уповноважений із захисту державної мови зможе карати працівників і чиновників, які порушуватимуть закон, — каже 46-річний Тарас Шамайда, координатор руху "Простір свободи".

 

За ведення засідання, документації, робочого спілкування російською чи будь-якою іншою мовою, окрім української, в органах влади штрафуватимуть на 3,4–6,8 тис. грн. За порушення у сфері транспорту, публічних заходів, культури, освіти, науки, книговидання — штраф 3,4–5,1 тис. грн. Якщо газету надрукують без тиражу українською — з видання стягнуть 6,8–8,5 тис. грн. За використання недержавної мови у сфері обслуговування спочатку оголосять попередження і нададуть 30 днів для усунення порушення. Якщо воно повториться протягом року, штраф буде 5,1–6,8 тис. грн. За наступне порушення установа чи службовець повинні будуть заплатити 8,5–11,9 тис. грн. Усі норми, що стосуються штрафів, відтерміновані на три роки.

 

— Будь-який закон повинен мати складові — правила, контроль за ними і санкції за порушення. Якщо чогось із названого немає, не працюватиме, — веде далі громадський активіст. — Наприклад, "Закон про мови в Українській РСР" 1989‑го в багатьох нормах був доволі прогресивний, передбачав застосування української у всіх основних сферах. Діяв до 2012 року. Та він не передбачав жодного конт­ролю і відповідальності — був "порожнім". Тому його просто ігнорували.

 

Штрафи критикують, кажуть — давайте замість них заохочення. Це абсурд. Уявіть, що ми скасуємо штрафи за порушення правил дорожнього руху. Будемо заохочувати сумлінних водіїв.

 

Прописані в законі норми ляжуть в основу змін до кодексу адміністративних правопорушень.

 

Тоді громадянин, права якого порушили, зможе звернутися зі скаргою до уповноваженого із захисту державної мови. Він призначає перевірку. Матиме невеличкий апарат, тому може звернутися по допомогу до інших органів — служби захисту прав споживачів чи поліції. Якщо факт порушення підтверджено, то на перший раз буде попередження і припис щодо усунення недоліків. Якщо повториться — призначать штраф.

 

Акти про порушення можуть складати й інші посадовці чи правоохоронці. Але саме протокол щодо стягнення може виписували лише уповноважений. Це щоб не роздувати апарат і уникнути зловживань на місцях.

 

Не думаю, що штрафи за порушення мовного закону будуть масовим явищем. Їх мусили прописати, щоб громадяни могли боронити свої права. Закон покликаний захистити права громадян отримувати інформацію державною мовою.

 

 
 
 

Стрічка новин