Накопичувальні пенсії в Україні скоро “запрацюють”: подробиці законопроекту

Накопичувальні пенсії в Україні скоро “запрацюють”: подробиці законопроекту

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку законопроекту “Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення”.

 

Цим документом передбачається введення в Україні пенсійної системи 2-го рівня. Це значить, що окрім традиційно діючих в Україні відрахувань до Пенсійного фонду українцям доведеться вносити обов’язкові платежі до недержавних пенсійних фондів.

Що передбачає проект закону про накопичувальне пенсійне забезпечення

  • З 2023 року усі працюючі українці віком до 40 років зобов’язані будуть відраховувати по 2% від своїх доходів до недержавних пенсійних фондів.
  • Розмір відрахувань до недержавних пенсійних організацій збільшуватиметься і у перспективі може сягнути 10% доходів у випадку росту середньої заробітної плати в Україні.
  • Власники пенсійних рахунків зможуть на свій розсуд обирати недержаний фінансовий фонд. Також вони матимуть право перейти з одного НПФ до іншого.
  • Управляти “пенсійними” грошима будуть професійні компанії з управління активами, які попередньо пройдуть відбір. Капітал таких компаній має становити не менше 25 млн грн.
  • Урядові структури зобов’язані будуть надавати фінансовим установам 2-го рівня гарантії. Це значить, що держава не зможе користуватися заощадженнями недержавних пенсійних фондів у власних цілях, у тому числі для дофінансування субсидіарного пенсійного фонду (1-й рівень пенсійної системи).
  • Об’єктами інвестицій будуть ОВДП, акції, облігації українських та іноземних емітентів, метали. До списку інвестиційних об’єктів не увійдуть нерухомі об’єкти.
  • Розроблені типи інвестиційних портфелів, які зможуть обрати майбутні пенсіонери. Це – динамічний, збалансований і консервативний портфелі. Вони будуть відрізнятися рівнем ризику та прибутковості. До речі, що за 10 років до виходу на пенсію заощадження власника пенсійного рахунку автоматично переводитимуть до категорії консервативних портфелів. Це обумовлено найбільш ліквідними, хоч і менш прибутковими активами у цьому портфелі.
 
 
 

Стрічка новин