Мобільні фінанси. Яких клієнтів можуть забрати у банків телеком-оператори

Мобільні фінанси. Яких клієнтів можуть забрати у банків телеком-оператори

Вперше цього літа в Україні мобільний оператор почне видавати платіжні картки для своїх клієнтів.

 

Банкіри вже побоюються, що телеком-компанії можуть створити для них конкуренцію в сфері платежів

Українські мобільні оператори активно освоюють fintech-індустрію. Вже цього літа вперше в Україні мобільний оператор lifecell через дочірню фінансову компанію Paycell почне видавати дебетові карти.

 

Опитані НВ Бізнес конкуренти заявили, що розглядають запуск повноцінних фінансових послуг. Банкіри побоюються, що мобільні оператори можуть серйозно потіснити їх у сфері платежів, отримавши молодих клієнтів.

Як повідомили НВ Бізнес в lifecell, їх материнська компанія Turkcell інвестує на першому етапі $2 млн в розвиток fintech-напряму в Україні. «Статутний капітал ТОВ «Пейселл» становить 28 мільйонів гривень. На цей момент у нас є підписане рішення Turkcell про інвестування 2-х мільйонів доларів США в розвиток наших платіжних сервісів. Крім цього, наша материнська компанія не тільки безпосередньо інвестує гроші, а й ділиться своїми технологіями і ноу-хау, надає підтримку і навчає наших фахівців, а також допомагає з маркетинговою активністю», - розповів директор Paycell в Україні Олександр Мартиненко.

 

Контекст

 

Фінансова компанія «Пейселл» (ТМ Paycell) є дочірньою компанією Діджитал-оператора lifecell і входить до групи компаній міжнародного телекомунікаційного оператора Turkcell. Останній володіє експертизою у впровадженні мобільних фінансових послуг, які зараз надаються під брендом Paycell в Туреччині, де вже більше 5 млн користувачів платіжних карт.

 

У вересні 2018 р. ТОВ «Пейселл» (ТМ Paycell) отримало в Україні статус оператора послуг платіжної інфраструктури (рішення НБУ від 17.09.2018 р.). А в жовтні 2018 компанії було видано ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Партнер-банк "Восток".

 

За даними НБУ, за підсумками 2018 року операції з переказу коштів з картки на картку (Р2Р-перекази) склали 465 млрд грн або 35,8% від усього обсягу безготівкових операцій, показавши рекордне зростання на 111%. Середній чек P2P-переказу - 1723 грн.

 

На другому місці безготівкові операції - розрахунки в Інтернет - 32,6% або 423 млрд грн всього обсягу безготівкових операцій (зростання на 30%). Середній чек - 361 грн.

 

Третє місце зайняли платежі в торгових мережах - 29,3% або 381 млрд грн від загального обсягу безготівкових операцій (зростання на 43%). Середній чек - 242 грн.

 

За словами Мартиненка, на момент запуску користувачі Paycell зможуть оплачувати більше тисячі різних сервісів, починаючи від популярної гри World of Tanks і закінчуючи комунальними послугами. Також можна буде здійснювати Р2Р-перекази між електронними гаманцями, що дозволить охопити і ринок міжнародних переказів.

 

Послуга буде доступна на сайті Paycell, або через мобільний застосунок. «Там же користувач зможе контролювати свої витрати, поповнювати гаманець за допомогою банківських карт», - ділиться Мартиненко.

 

Платіжна карта Paycell в Україні буде створена на базі інфраструктури платіжних терміналів НПС «Простір», яка сьогодні налічує понад 235 тисяч POS-пристроїв.

 

«Паралельно компанія працює над тим, щоб зробити оплату за допомогою Paycell доступною в максимально можливій кількості місць як онлайн, так і офлайн, об'єднуючи, де це можливо, технології в сфері телекомунікацій і платіжних систем, - сказав Мартиненко. - Ми однозначно будемо популяризувати наш сервіс серед українців. Чи будуть це класичні кешбеки, чи регулярні акції на кшталт «pay and win», або щось ще - наші користувачі зможуть дізнатися вже з анонсів».

 

Для покупок також можна буде використовувати гроші з мобільного рахунку. «Наприклад, якщо у вас на мобільному 8 грн, а на карті - 10 грн, і ви щось купуєте за 18 грн, то гроші відразу знімуться з карткового рахунку, а потім з мобільного», - пояснив Мартиненко.

 

Крім того, як повідомила НВ Бізнес генеральний директор Paycell в Туреччині Мелік Кара в довгостроковій перспективі їх дочірня компанія в Україні планує освоювати ринок мікрокредитування.

Що роблять конкуренти lifecell

Як повідомили НВ Бізнес у Vodafone Україна, їхня компанія також активно працює над розширенням фінансового сервісу, яким сьогодні користується 280 тисяч клієнтів, зокрема, і платіжного. Середній розмір чека одного платежу становить близько 300 грн. При цьому, середня сума платежів з мобільного рахунку вище, ніж з банківської карти, відзначили в Vodafone Україна. «C 2017 року працює фінансовий сервіс Vodafone Pay - це сервіс з широким функціоналом, який включає як оплату банківською картою, так і платежі з мобільного рахунку, можливість переказати кошти з картки на картку», - розповідає керівник напряму фінансових сервісів Vodafone Україна Дмитро Ковала. - У вас може бути кілька карт різних банків - всі вони «уживаються» в нашому гаманці. Ви можете користуватися iPhone або смартфоном на базі Android. Ви навіть можете користуватися будь-яким іншим українським оператором - все одно ви можете користуватися Vodafone Pay».

 

Компанія, через яку Vodafone Україна надає фінансові послуги, називається Global Money, банк партнер - ТАСкомбанк. При цьому, в Vodafone Україна уточнили, що фізичні дебетові або кредитні карти клієнтам поки що не видаються. Користувачі Vodafone Pay розраховуються або зі свого мобільного рахунку, або з банківської карти будь-якого банку - в Vodafone Pay інтегрований Masterpass (електронний гаманець Mastercard). «Ми аналізуємо наявний ринок мікрокредитування, рішення про доцільність запуску такого продукту ще не прийнято», - сказав Дмитро Ковала.

 

В Київстар НВ Бізнес розповіли, що свій fintech-проект Смарт-гроші, що надає більше 2 тис послуг і сервісів, оператор реалізовує через дочірню компанію Стартмані. У неї є ліцензія НБУ на перекази, а банком-партнером виступає Альфа-банк. "Технологічне рішення дозволяє клієнту легко здійснювати безготівкові платежі в будь-якій точці України, використовуючи баланс свого мобільного телефону, який може бути перетворений на електронні гроші національної платіжної системи Простір", - розповів керівник департаменту мобільних фінансових послуг Київстар Тарас Горкун. За півроку фінансовим сервісом Київстару скористалися понад 600 тис припейд-абонентів, які здійснили 1 млн транзакцій. При цьому, пластикові картки Київстар не видає, зазначивши, що є можливість проводити оплати за допомогою гаманця Masterpass, як і в Vodafone Pay, а також використовувати QR-метод ініціювання платежу.

 

Споживчі кредити в Київстар поки що теж не видають, але компанія запустила портал, де будуть збиратися пропозиції перевірених фінустанов, що видають мікрокредити, які там же можна буде оформити онлайн. "Тобто платформа являє собою по суті агрегатор пропозицій від мікрокредітних організацій", - сказав Тарас Горкун.

 

Відзначимо, що Monobank, який позиціонує себе як банк без відділень, також працює в зв'язці з банком-партнером Universal Bank. Співзасновник цього банку Дмитро Дубілет, пославшись на відсутність часу, не зміг прокоментувати НВ Бізнес появу нового гравця на цьому ринку.

 
З ким будуть конкурувати мобільні оператори
 

Основним конкурентом для Paycell Мартиненко бачить все ще високий рівень оплат готівкою, який складє більше 50% платежів в Україні. «Національний банк України розробив концепцію розвитку безготівкових платежів - cashless economy, яку ми підтримуємо. Адже в світі існує якась залежність: чим більш економічно розвинена країна, тим більшу частку в роздрібних платежах займають безготівкові методи», - сказав він.

 

Перевагою Paycell перед комерційними банками, Матиненко вважає, «майже 100-відсоткове географічне покриття». «Це дозволяє нам запропонувати зручний платіжний рішення на території всієї країни і відразу для величезної кількості абонентів. При цьому зробити це на основі технологій, які набагато дешевше для впровадження, ніж класичні на базі банківських платіжних карт, - упевнений він. - У нашій країні досі є багато сфер, які, не пропонують альтернатив для оплати окрім готівки.

 

Найчастіше це сфера мікроплатежів, наприклад, транспорт. Метрополітен лише частково покритий рішеннями міжнародних платіжних систем. Також є деякі приклади рішень для оплати проїзду в наземному транспорті з використанням банківських платіжних терміналів, QR-кодів, валідаторів і так далі. Тим не менш, це точкові рішення: в одному місті, в одному конкретному виді транспорту, рішення одного банку або однієї платіжної системи».

 

Комерційні банки поки що не бачать сильну конкуренцію з боку операторів, але в той же час, побоюються, що вони можуть потіснити їх у сфері платежів. «У сфері платежів з часом це буде досить серйозний гравець. З огляду на те, що більшість операцій проходить за допомогою електронних грошей, що істотно заощаджує комісійні, - сказав директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Олег Кляпко. - Але, така послуга не складе конкуренції для банківського ринку, який зараз дуже швидко розвивається і вдосконалюється. Такі послуги можуть стати цікавими для молодого покоління, але не стануть основним критерієм при виборі банку». Так, заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай зазначив, що у випадку з Paycell мова йде про нову бізнес-модель, яка відповідає на сучасні запити клієнтів: користувачі хочуть здійснювати банківські операції, але не обов'язково за допомогою банку. "Упевнений, банківський сегмент буде з великим інтересом спостерігати за цією ініціативою. На цьому етапі поки ще рано говорити про конкуренцію: для початку потрібно розуміти позиціонування карти і проаналізувати перший клієнтський досвід", - сказав він.

 

Якщо говорити про платежі з мобільного рахунку, то, за словами Тараса Гокуна з Київстар, його компанія бачить також перспективу в розвитку напряму тікетингу (оплата проїзду в транспорті з мобільного рахунку), поширення «кнопки оплати» з мобільного рахунку безпосередньо на сайтах мерчантів і маркетплейсах . "В цілому, націлені на ті сфери, де необхідна швидка оплата дрібних сум, наприклад, таких як он-лайн ігри", - сказав він.

 

А Дмитро Ковала з Vodafone Україна вважає, що головними банківськими інструментами майбутнього стануть саме смартфони. «У телеком компаній - прекрасні перспективи для розвитку фінтех-напряму.

 

По-перше, ми робимо те, що не хочуть робити банки зважаючи на існуючі правил роботи платіжних систем, а саме - дрібні транзакції, - говорить він. - По-друге, телеком-компанія знає про клієнта набагато більше, ніж банк. Ми вміємо працювати з bigdata і володіємо прямими каналами комунікацій з клієнтами. А банки, за його словами, будуть продовжувати використовуватися як операційні платформи.

 

У той же час, Олег Кляпко з Укргазбанку вважає, що загальмувати різкий розвиток fintech-напряму мобільних операторів може те, що фізичні особи не акумулюють свої кошти на рахунках мобільного оператора, а скоріше поповнюють рахунок за потребою. «Непрофільним учасникам ринку буде складно переорієнтувати грошові потоки клієнтів, наприклад, навчити ходити в магазин заради покупки за рахунок коштів на мобільному телефоні», - вважає він. І Себастіан Рубай зазначив, що в Україні поки що не було успішних проектів такого виду: "Правда, було кілька спроб створити ко-брендовий проект за участю мобільного оператора і банку, але жодна з них не увінчалася успіхом".

Між ринками стираються кордони

Поштовхом для розвитку fintech-напряму мобільними операторами були зміни в нормативні документи Кабміну, які регулюють телеком-сервіс, що дозволило операторам повертати клієнту гроші, внесені ним на мобільний рахунок в форматі фінансових сервісів, а також збір у пенсійний фонд (7,5% від суми поповнення), який платять клієнти за умови поповнення мобільного рахунку, розповідає Тарас Горкун. "По суті, це податок на розкіш, який був введений і залишається досі в сфері телекому. Якби цього не було зроблено, то будь-який платіж з мобільного телефону був би на податок дорожче, ніж будь-який альтернативний платіж і це «вбило б» будь-яке бажання у клієнтів здійснювати і отримувати фінпослуги з мобільного рахунку", - сказав він.

 

Дмитро Ковала з Vodafone Україна також додав, що процес розвитку fintech-бізнесу мобільних операторів ускладнює наявність двох регуляторів у цій індустрії. «Головна перешкода - складне регулювання ринку. Цей ринок регулюють відразу два регулятори - НБУ і Нацкомфінпослуг. Узгоджені дії обох регуляторів значно спростили б виходження на цей ринок», - резюмував він.

 

З ним згоден Себастіан Рубай з ПУМБ. На його думку, перша проблема, з якою зіткнеться fintech-проект Lifecell в Україні - правова. "Банківський сектор дуже зарегульований. Тут, найімовірніше, мобільному оператору буде потрібна експертиза з боку банку-партнера. По-друге, потрібно розуміти, як буде проходити процес підключення клієнтів - оформлення такого роду банківських продуктів вимагає підписання документів в процесі фізичної взаємодії з клієнтом", - сказав він. Також, за його словами, потрібно продумати способи поповнення/зняття готівки з картки. "Середньостатистичний українець не уявляє своє життя без готівки, тому питання зняття і поповнення буде особливо актуальним, - упевнений він. - Ну і останнє, але не менш важливе, клієнту потрібно пояснити, чому він повинен користуватися саме цим продуктом, а не класичною банківською карткою". 

 

Раніше в інтерв'ю НВ Бізнес перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова відзначала, що зараз спостерігається тенденція розмиття кордонів між ринками, тому регулятору потрібно бачити цілісну ситуація на ринку, щоб її контролювати. Для цього необхідно прийняття закону про СПЛІТ, який передбачає передачу функцій Нацкомфінпослуг Нацбанку і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Також прийняття цього закону прискорить впровадження Євродирективи PSD2, яка дасть можливість платіжним системам, зокрема, мобільних операторів управляти з дозволу клієнтів їх рахунками, ставши фінансовим едвайзером на основі штучного інтелекту.

 
Петро Шевченко
 
 
 

Стрічка новин