Українці будуть платити за комуналку по-новому

Українці будуть платити за комуналку по-новому

З 1 травня 2019 року українці будуть платити за комуналку по-новому. Народний депутат Олена Бабак повідомила, що у травні буде введено в дію закон про житлово-комунальні послуги, який змінить принцип обслуговування будинку та прибудинкової території, а також вводиться поняття абонплати за житлово-комунальні послуги і пеня на заборгованість по оплаті комуналки.

 

Так, з 1 травня 2019 року кожен багатоквартирний будинок тепер має право вибрати собі керуючого будинком – людину або компанію, яка буде займатися обслуговуванням саме вашого будинку. А ваші гроші будуть платитися конкретно обраним самими мешканцями людині чи компанії.

 

Також з 1 травня почнуть нараховувати пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

 

Правда, ця пеня досить умовна. Це 4% річних (4% річних означає, що у випадку прострочення комунального платежу ви заплатите 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. – Авт.). Наприклад, якщо прострочили 1000 гривень комунального платежу, то пеня за день становитиме 10 гривень. Але вона не може перевищувати розмір боргу.

 

Також буде введено абонплату за газ. Беруться затрати за місяць і розподіляються рівномірно, щоб забезпечити утримання будинку, виплату зарплати керуючому, гроші на поточний ремонт. Ці гроші і закладаються в абонплату. Абонплата за утримання території – це і буде плата вашої керуючої компанії плюс мінімальні витрати на папір і т. п. Абонплата за комуналку буде витрачатися на утримання будинку.

 

Ще один важливий момент, якщо заборгованість перевищує 84 тисячі гривень, то на боржника подають до суду, накладають арешт на майно і нерухомість, примусово продають і погашають борги.

 

Раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що тарифи на комунальні послуги не залежать від президента, але Порошенко пообіцяв, що ціни на газ знизяться.

18.04.2019
Экономика
 
 
 

Стрічка новин