Яценюк вважає, що Конституція змінюється волею народу, а не Януковича

Яценюк вважає, що Конституція змінюється волею народу, а не Януковича

Конституція України не може бути змінена указом і волею президента. Основний закон може змінити тільки український народ. Про це заявив лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк, коментуючи затвердження президентом концепції Конституційної асамблеї для підготовки нової редакції Основного закону, повідомляє прес-служба «Фронту Змін».

«Зміни до Конституції готуються президентом Януковичем винятково для того, щоб залишитися у владі й після 2015 року. Він прекрасно розуміє, що виграти наступні президентські вибори в нього шансів немає, якщо справи в країні так підуть і далі. Тому вигадує механізм, який допоможе йому залишитися президентом», - зазначив Яценюк.

За його словами, залучення до Конституційної асамблеї опозиційних сил потрібно для легалізації цього процесу перед Заходом.

«Зміни до Конституції може ухвалити тільки парламент. А почати процес змін має Національна Конституційна Асамблея не імені президента Януковича, а імені народу України. Вона має представити суспільну і експертну думку, а не тільки обґрунтує бажання президента залишатися при владі пожиттєво», - наголосив він.

Як повідомлялось, 25 січня президент Віктор Янукович затвердив концепцію Конституційної асамблеї, яка готуватиме нову редакцію Основного закону.

Пропозиції щодо третини кандидатур персонального складу Конституційної Асамблеї (34 особи) мають бути внесені зі складу Науково-експертної групи. Пропозиції щодо двох третин від персонального складу Конституційної Асамблеї (66 осіб) вносяться президентові України Академією Наук (14 осіб), різним профільними інститутами, партіями та громадськими організаціями (по одній особі).

До переліку партій зокрема потрапили і опозиційні "Батьківщина", Фронт змін, УДАР, "Свобода".

Нагадаємо, на думку народного депутата тараса Чорновола, зміни до виборчого законодавства можуть бути внесені і через зміну положень Конституції України.

Источник:   http://tyzhden.ua
1966
11.04.2014
 
 
 

Лента новостей