Новітній "Титанік": на італійському лайнері можуть бути тіла десятків людей

Новітній

Троє осіб загинуло, десятки отримали поранення, а 70 людей вважаються зниклими без вісті.

Лайнер затонув прямо біля порту на мілководді Вночі 14 січня біля берегів Італії у Середземному морі затонув лайнер Costa Concordia вартістю 450 млн євро. За офіційними даними, загинули 3 особи, 50 отримали поранення, а ще 70 людей вважаються зниклими без вісті. 

Загалом на борту лайнера перебувало 4234 особи, у тому числі 52 дитини до шести років. До теперішнього часу рятувальникам відома доля 4165 з них. Зараз водолази обстежують затоплену частину нижніх палуб, а рятувальники - приміщення, які знаходяться над водою.

Дивіться фото Біля берегів Італії затонув лайнер із 4 тис. людьми на борту Велетенське судно довжиною 290 метрів налетіло на риф, отримало велетенську пробоїну (довжиною близько 70 метрів), почало набирати воду та кренитись на правий бік. Більшість з пасажирів і членів команди були евакуйовані на острів Джильо, а звідти потім переправлені на материк.

Евакуація людей була ускладнена тим, що капітан спробував відвести судно ближче до мілководдя біля порту, і внаслідок таких дій корабель почав кренитися на правий бік, що зробило подальшу евакуацію на шлюпках неможливою. AFP Рятувальна операція була ускладнена наслідкамидій капітану судна Через кілька годин після відправлення, коли пасажири вечеряли в ресторанах, пролунав гуркіт, після чого вимкнулася електрика, а корабель нахилився вправо. Члени екіпажу не відразу повідомили пасажирам про те, що сталося. На борту почалася паніка. "Це була сцена з фільму" Титанік ", - наводять слова пасажирів італійські ЗМІ. Тільки через деякий час всім було рекомендовано в якості запобіжного заходу надіти рятувальні жилети і вийти на верхню палубу. До того моменту судно, яке через 70-метрову пробоїну стало наповнюватися водою, вже досить сильно нахилилося. Хтось упав у воду, хтось сам кинувся від страху за борт.

На повну силу рятувальна операція почалася лише пізно вночі. Більшість людей доставили шлюпками на острів Джильо. Причини аварії абсурдні і незрозумілі Компанія-власник поки нічого не повідомляє про подальшу долю судна вартістю 450 млн євро, довжиною 290 метрів, з 1,5 тис кают, чотирма басейнами, п'ятьма ресторанами та 13 барами. На даний момент воно знаходиться у напівзатонулому стані прямо перед портом острова. Розпочато розслідування причин аварії, яку фахівці називають абсурдною - фарватер цієї зони добре відомий, а Джильо добре освітлений. Багато очевидців відзначають явну непідготовленість частини екіпажу до дій в екстремальній ситуації. Врятовані пасажири скаржаться, що члени екіпажу не пояснювали їм, як рятуватися. На більшості рятувальних жилетів не горіли лампочки, необхідні для нічного часу.

На борту були десятки українців. Сьогодні зранку МЗС України заявило про перебування 30 українців на борту затонулого круїзного лайнера. Як повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров, ніхто з них не постраждав. Їхня кількість і статус ще уточнюється. Лайнер Costa Concordia здійснював круїз Середземним морем. Судно вирушило в плавання з Савони в північній частині Італії і надалі повинно було відвідати порти кількох інших італійських міст, а також Барселону і Марсель.

Источник:   http://tsn.ua
1719
11.04.2014
 
 
 

Лента новостей