Уряд проти зниження ренти на видобуток газу

Уряд проти зниження ренти на видобуток газу

5 жовтня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроекти про зниження рентної плати за видобуток газу. Пропонують зменшити відрахування в бюджет для видобувних компаній із 70% до трохи більше 20%. В уряді вважають, що це вдарить по 3,3 млн родин, які отримали субсидію.

 

Ренту (плата за право використання землі та корисних копалин. — "ГПУ") на видобуток вуглеводнів підвищили торік 18 листопада. Надходження до бюджету зросли на 24,1 млрд грн. Їх спрямували на субсидії для населення за газ.

 

— Ми з боями добилися, щоб ренту підняти до 70 відсотків. Так витягли надприбутки з кишень газових олігархів. А тепер знайшлися 228 голосів для п'ятої спроби голосування, щоб прийняти цей закон у першому читанні, — каже прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, 41 рік. — Це зроблено умисно, перед виборами, аби підірвати програму надання субсидій.

 

Глава уряду звернувся до президента, щоб той вплинув на свою фракцію в парламенті й законопроект відмінили.

 

— Аби не підірвати основну реформу в країні — реформу газового сектора і забезпечення громадян субсидіями. А це 10 мільйонів людей, яким треба допомогти. Багатим уряд не допомагатиме — особливо тим, хто контролює газові свердловини.

 

— Видобування вуглеводнів — це одна з активних сфер економіки, що дає гроші у бюджет, — пояснює 34-річний Андрій Чубик, виконавчий директор центру глобальних досліджень "Стратегія XXI". — Основний фінансовий потік забезпечує державне підприємство "Укргазвидобування". Приватні компанії мають великі заборгованості зі сплати ренти.

 

У законопроекті є дуже спірні положення. Вони дозволять уникнути оподаткування приватним компаніям, які працюють у зв'язці із представниками олігархів. Це фірми Олександра Онищенка, Нестора Шуфрича, Миколи Рудьковського. Той самий Ігор Коломойський має великі борги зі сплати цього податку.

 

Проект закону слід доопрацювати. Якщо знижувати ренту, то робити це треба поступово. Також необхідно усунути пункти, які дають змогу приватним компаніям-паразитам викачувати ресурси й не платити за них, — каже експерт.

 

Автор: Андрій ЖИГАЙЛО

 
 
 

Стрічка новин