Томос для України: Єпіфаній назвав дату майбутньої історичної події

Томос для України: Єпіфаній назвав дату майбутньої історичної події

Митрополит Єпіфаній назвав дату надання Україні Томосу про автокефалію. За його словами, процедура надання Томосу Православної церкви України розпочнеться 5 січня.

 

«Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня. Там вперше ми разом, як предстоятель незалежної помісної православної церкви і Вселенський патріарх Варфоломій подякуємо Бога перш молебнем у храмі Святого Юрія-Змієборця на Фанарі і потім буде офіційне підписання Томосу Вселенським патріархом на Фанарі 5 січня. А 6 січня відбудеться приватне богослужіння – вперше двох предстоятелів патріарха Варфоломія, як першого серед рівних патріарха і також патріарха вже вільної незалежної помісної православної церкви. Після урочистого богослужіння, після урочистої літургії буде вручений Томос про автокефалію Української православної церкви», – розповів предстоятель ПЦУ в інтерв’ю «Прямому».

 

Нагадаємо, 15 грудня на Об’єднавчому соборі у Києві було проголошено створення єдиної помісної Православної церкви України, а її предстоятелем обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського УПЦ КП Епіфанія (Думенка). У другому турі таємного голосування він набрав 47 голосів, а митрополит Вінницький і Барський УПЦ Московського патріархату Симеон – 29 голосів.

 

6 січня Вселенський патріарх Варфоломій особисто передасть Томос про автокефалію новообраному митрополиту Православної церкви України Епіфанію.

 

До Синоду помісної церкви увійдуть 12 ієрархів. Митрополит Епіфаній, Філарет, Макарій і Симеон матимуть статус постійних членів, а решта дев’ять ієрархів будуть змінюватися кожні півроку за принципом ротації.

 

Після Об’єднавчого собору предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій втратив титул митрополита Київського і всієї України, тепер він належить митрополиту Епіфанію.

 

Тим часом до Православної церкви України приєдналися три парафії колишньої УПЦ МП у Львівській області, а також близько 25 парафій у Вінницькій області. Крім того, про вихід з-під російського підпорядкування заявили старообрядці Чернівців.

 

Створено карту, на якій можна подивитися, які громади перейшли з УПЦ МП під юрисдикцію Православної церкви України.

 
 
 

Стрічка новин