Як українські ІT-стартапи підкорюють світ – Перша Шпальта

Як українські ІT-стартапи підкорюють світ – Перша Шпальта

В кінці серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна може стати нацією стратапів в сфері IT. Прем'єр упевнений, що ми зможемо повторити досвід Ізраїлю в цій сфері.

 

З одного боку кількість стартапів цього року в країні дійсно зросла. Наприклад, українці зібрали на таких краудфандингових майданчиках, як Kickstarter та Indiegogo вдвічі більше грошей, ніж роком раніше – $2 млн.

 

З іншого боку це крапля в морі, якщо порівняти з ринком аутсорсингового програмування: це коли ІТ-компанії пишуть програми під замовлення для кінцевих замовників. Він виріс за 9 місяців року майже на $1 млрд.

 

Аутсорсингове програмування дуже нагадує виробництво зерна, тобто сировини. А стартапи, себто виробництво і продаж готових програм або обладнання, нагадує виробництво кінцевої продукції.

 

Що таке успішний міжнародний стартап?

 

Це, наприклад, естонська компанія Skype, яка є одним із найбільших платників податків та роботодавців у місті Тарту. Всі знають приклад Skype в Естонії. У кожній країні є такі великі приклади.

 

"Якщо хоч якась частина цих грошей від подібних стартапів залишиться тут, її отримають команди розробників, власників, то це непогано для України, адже ці гроші буде реінвестовано сюди ж", – переконаний Олександр Кубраков, виконавчий директор Асоціації IT України.

 

Facebook, Google, які сьогодні коштують дорожче, ніж Метінвест Ріната Ахметова або Газпром, теж починалися як стартапи.

 

А що являє собою вдалий український стратап?

 

Ось чотири приклади від регіонального директора Seedstars World Ігоря Овчаренко, який саме відбирає кращі стартапи та знаходить для них фінансування в Швейцарії та США.

 

Наприклад, стартап TripMyDream створив популярний сайт для пошуку і обробки кращих туристичних пропозицій і вже непогано заробляє на ринку Великої Британії. "Я вирішив залишитися в Україні і розвивати мій бізнес в Україні. Почати тут, а потім уже масштабувати на весь світ", – розповідає Андрій Буренок, засновник TripMyDream.

 

Проект Petcube, вже розпочав випуск у США та Канаді портативних пристроїв – роботів для домашніх тварин. Вони дозволяють господарям дистанційно спостерігати за вихованцями, а також розважати їх.

 

Стартап Preply – онлайн платформа для роботи з кращими міжнародними викладачами онлайн, що набирає обертів. Компанія починала працювати з ринку України, потім був ринок СНД. Після цього був запуск у Польщі. Але наразі платформа глобальна. "Найбільший ринок для нас – це США. Другий ринок – це Європа", – зізнається Кирило Бігай, засновник і головний виконавчий директор Preply.

 

У компанії є як американські, так і європейські інвестори. Один із них – це Артур Костен. Він співзасновник Booking.com. А Booking.com – це найбільша технологічна історія в Європі. Зараз він коштує більш ніж $70 млрд.

 

Або як Iblazr  – виробник спалахів для смартфонів Apple, які вдало продаються по всьому світу.

За словами Андрія Колодюка, голови наглядової ради Асоціації венчурного капіталу прямих інвестицій, молодим стартапам, починаючим з невеликих інвестицій і коштів, за дуже короткий проміжок часу вдається побудувати доволі великий глобальний бізнес: "І це дуже важливо для країни. Тому що це робочі місця, це те, що люди будуть в Україні показувати приклад іншим, як це відбувалось в Ізраїлі, коли вони один одного надихали тим, що будували такі компанії".

 

У продовження теми стартапів дивіться інтерв'ю з Ігорем Овчаренком, регіональним директором Seedstars World.

 

Крім того, у спеціальному репортажі дивіться матеріал про те, чому зростає ринок елітної нерухомості. Більше за темою – в інтерв'ю з Артуром Мхітаряном, засновником компанії Taryan Group.

 

Також провідні спеціалісти дискутують на тему, що буде з курсом гривні у 2018-му році.

 

Завершує випуск огляд економічних подій за тиждень від блогера і ділового журналіста Дениса Безлюдька.

 

Програма Перша Шпальта виходить на каналі UA:Перший у партнерстві з журналом Новое Время.


Андрій Леденьов

 
 
 

Стрічка новин