У Черкасах бракує виробничників: топ-5 змін на ринку праці

У Черкасах бракує виробничників: топ-5 змін на ринку праці

З початку року кількість вакансій зросла на 46%. Такі дані наводить портал з пошуку роботи Head Hunter. Торік вдвічі більше компаній шукали нових співробітників, ніж у 2015-му. Основні тенденції року торкнулися програмістів і менеджерів з продажу, пише “Gazeta.ua”.

 

1. Найбільше вакансій – на Заході

 

Найбільший припріст вакансій показали західні регіони країни. Більше шукали нових співробітників у Рівненській, Івано-Франківській, Закарпатській областях. За ними – Вінницька та Полтавська області.

Найчастіше в регіонах з’являлися вакансії для фахівців із продажів та інженерно-виробничих фахівців. Зросла кількість вакансій для логістів, зменшився попит на офісних працівників.

 

У великих містах, як Львів, Харків, Одеса, Дніпро, потрібні бухгалтери, кадровики, секретарі, рядові банківські співробітники.

 

2. Серед програмістів з’явилася конкуренція

 

Програмістам легко було шукати роботу протягом року. Однак уперше ІТ-фахівці не потрапили до п’ятірки професій з найменшою конкуренцією.

 

“Ті, хто не має спеціалізованої освіти, закінчують курси, перекваліфіковуються”, – уточнює експерт Head Hunter Катерина Мащенко.

 

Загалом конкуренція на ринку праці протягом року спадала. Кількість вакансій зросла, а резюме – не побільшало.

 

3. Зарплати зросли на третину

 

Через нестабільність валютного курсу та інфляцію зросли зарплатні очікування українців. Зарплати зросли на третину. Торік цей показник склав 22%.

 

4. На виробництві бракує рук

 

Бракує кваліфікованих кадрів у виробничій галузі. Найбільше вакансій для виробничників було в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Черкасах, Запоріжжі, Чернігові. Середня зарплата – від 5 до 8 тис. грн.

 

5. Побільшало вакансій у банках

 

У 2016 році на 51% зросла кількість вакансій у банках. Конкуренція тут знизилася. На вакансію претендували 2 співробітника замість трьох торік. Найбільше шукали касирів, менеджерів по залученню клієнтів і продажу банківських послуг. Найменші зарплати – 3-4 тис. грн у регіонах і 5-6 тис. грн у столиці. У головних офісах готові платити по 8-10 тис. грн, керівникам підрозділів – до 20-30 тис. грн.

 

“Банки – один з головних роботодавців для офісних співробітників у регіонах”, – говорить Катерина Мащенко.

 

Близько 2 тисяч вакансій за кордоном оголошують щомісяця. Половина закордонних пропозицій — у Польщі. Запрошують найчастіше робітників на конвеєр, складальників, представників інших виробничих професій.

 
 
 

Стрічка новин