Ласкаво просимо до тролейбуса!

Ласкаво просимо до тролейбуса!

Мрія черкаських пільговиків здійснилася. Від цього четверга з них не братимуть грошей за проїзд у всіх тролейбусах. Нагадаю, півтора місяця тому в Черкасах почала діяти нова схема перевезень. Тролейбуси розділили на пільгові та спеціальні. В останніх – за проїзд платили всі. Така економія ресурсів тролейбусного парку для пільговиків обернулася тривалим чеканням на зупинках «свого» транспорту та призвичаюванням жити за графіком.Чому, зрештою, міська влада передумала – про це в сюжеті далі.

Півтора місяця напруги на межі з істерією. Мітинги пільговиків. Запальні промови опозиціонерів із трибун. І жодної реальної пропозиції, де шукати гроші. Посадовці невтомно повторювали: як скасувати новий режим роботи тролейбусного підприємства, воно остаточно погрузне в боргах. Поки ж у владних стінах тривали баталії, черкаські пільговики призвичаювалися жити за графіком. Анатолій Карпович уже навчився розрізняти «свій» тролейбус від «чужого». На зупинці мерзне вже зо 20 хвилин.
Анатолій Карпович, житель м. Черкаси: «Нелегко нам, пенсіонерам… Пенсія – 800 грн., а на маршрутки чи тролейбуси коштів нема, то доводиться чекати».

Тролейбуси для пільговиків курсують містом із інтервалом у щонайменше півтори години. Спеціальні їздять частіше. У них – хоч конем гуляй. Та пільговики туди ні ногою, бо треба платити за проїзд.

Галина Данилівна, жителька м. Черкаси: «От я не розумію, все одно рейси лишилися. На мене окремо бензин же не заправляють. Їде 20 людей або 21. Їде 1 людина чи 0, все одно їде». Маршрут пенсіонерів – традиційний, розповідає Тамара Федорівна. Вона чекає пільгову «десятку». Треба і на базар з’їздити, і до онуків, а ще в лікарню. Запевняє: просто так не катається.

Тамара Федорівна, жителька м. Черкаси: «Вже хвилин 10 стою, чекаю, але немає. Поки нехолодно, поки морозу немає. Як буде мороз, то хто його знає».
Випробовувати пільговиків морозом не будуть, говорить голова бюджетної комісії міськради. Сергій Отрешко на останній сесії зініціював зміни до міського бюджету. «Черкасиелектротрансу» додатково перепало понад 700 тис. грн.

Сергій Отрешко, голова бюджетної комісії міської ради: «Цьому передувала непроста розмова з перевізниками маршрутних таксі щодо субвенції. Вдалося досягти домовленості – перевізники відмовилися від частини субвенції, її вдалося спрямувати до тролейбусного парку».

Така грошова ін’єкція і поклала край суперечливій реформі тролейбусних перевезень.
Віктор Беззубенко, 1-ий заступник міського голови м. Черкаси: «Ми внесли зміни в договори, які укладені з приватними фірмами в спеціальних маршрутах. І з 1 грудня всі 45 тролейбусів, які виходять на лінію, будуть перевозити пільгові категорії населення».
Більше того, «Черкасиелектротранс» знову ж таки у грудні випустить ще й додаткові 3-4 тролейбуси на найбільш проблемні маршрути.

 
 
 

Стрічка новин