Поліція масово зупиняє автомобілі на дорогах з однією метою

Поліція масово зупиняє автомобілі на дорогах з однією метою

Розпочався місячник безпеки дорожнього руху в Україні. На дорогах патрулі перевіряють транспортні засоби. Насамперед зупиняють на дорогах автівки тих марок, які збігаються з марками викрадених транспортних засобів. Адже цього року кількість викрадень зросла до семи тисяч, пише газета “Експрес”.

 

Про це повідомив Ігор Бабич, начальник департаменту превентивної діяльності Національної поліції України.

 

— Які автівки в Україні викрадають найчастіше? — питаємо Дмитра Греся, автоадвоката юридичної компанії “Укртраст”.

 

— Переважно дорогі, бо крадіжка дешевої машини — невиправданий ризик. “Lexus”, “Mercedes” та інші авта, ціна яких перевищує 30 тисяч доларів, можна вигідно продати за кордоном, та й запчастини цих автомобілів теж недешеві. Крадуть їх переважно у великих містах: найчастіше — у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, рідше — в обласних центрах Західної України.

 

— З якою метою викрадають автомобiлi?

 

— Найпопулярнiший варiант — нелегальний продаж за кордоном. Бо їздити автомобiлем у мiстi, де його вкрали, ризиковано. Є ще один варiант — авто розбирають на запчастини. Для цього шахраї попередньо орендують гараж, викрадену автiвку везуть туди, розбирають i продають.

 

— Як крадуть транспорт?

 

— Вiдтискання гуми бiля дверей, вибивання вiкон, пiдбирання вiдмички до замка — на це професiоналам треба вiсiм-десять хвилин.

 

Також користуються код-граберами, який записує код сигналiзацiї в той час, коли ви замикаєте машину, i за секунду може легко його повторити. Таким чином крадiй за три-п’ять секунд спокiйно вiдчиняє ваше авто i їде. Код-грабери у вiльному продажу в Українi. Ними часто користуються працiвники станцiй техобслуговування, коли клiєнт загубив ключi вiд авто i треба його вiдкрити. Цiна код-грабера — вiд тисячi до п’яти тисяч доларiв.

 

— То як уберегти авто вiд крадiя?

 

— Не паркувати автомобiль у безлюдних мiсцях, нiколи не залишати його вiдчиненим, не давати ключi вiд авто працiвникам паркiнгу чи мийки. Паркуватися в мiсцях, де встановленi камери спостереження: бiля крамниць, нiчних клубiв, ресторанiв вони є майже завжди.

24.08.2016
Полиция
 
 
 

Стрічка новин