На Черкащині формують Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді

На Черкащині формують Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді

План дій з її реалізації на 2016-2020 роки обговорили під час круглого столу в обласній адміністрації.

 

Перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль повідомив, що вперше за історію незалежності на рівні Міністерства молоді та спорту України на реалізацію заходів національно-патріотичного виховання виділено окреме фінансування – близько 10 млн грн.

 

– Відрадно, що серед запропонованих обласними молодіжними громадськими організаціями спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту обласної адміністрації заходів патріотичного спрямування 5 відбудуться на теренах Черкащини, – сказав Віталій Коваль. – Торік, дякуючи громадським організаціям та активістам, кількість таких заходів, що проводились обласною, районними адміністраціями, місцевими органами влади, зросла втричі, відповідно збільшилась і кількість учасників, гостей. Важливо, що вони відбуваються змістовно, концептуально, а не для звіту. Окрім цього, до їх проведення ми залучаємо українців зі Сходу. І точно знаємо: кожна дитина, яка відвідала Черкащину, повертається додому вже проукраїнським агітатором. Отож маємо надолужити втрачене.

 

Віталій Коваль зазначив також, що обласний план дій з реалізації Стратегії розробляється відповідно до Розпорядження КМУ від 25 грудня минулого року. У контексті патріотичного виховання є й Указ Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій української революції 1917-20 років». У рамках нього цьогоріч на Черкащині заплановано провести низку заходів, серед яких і відкриття пам’ятника «Борцям за волю України».

 

Начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Максим Зеленський подякував громадським організаціям за плідну співпрацю, сподіваючись на подальшу спільну роботу, однак вже в контексті єдиної Стратегії в рамках визначеного плану дій. Також він додав, що програму, якою передбачено затвердити план дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання, планують винести на розгляд найближчої сесії обласної ради.

 

Детально про план заходів повідомила за круглим столом начальник відділу фізичної культури, спорту, молоді, оздоровлення та сімейної політики управління Олександра Пахуріна. Зокрема, вона зауважила, що в 2016 році спільно з обласним молодіжним ресурсним центром розпочато конкурс патріотичних творів «Що я можу зробити для України» серед студентів ВНЗ та коледжів Черкас й області. Також організовані поїздки до с. Крути Чернігівської області для участі в заходах з нагоди вшанування героїв Крут в рамках Всеукраїнської акції «Пам’ятай про Крути».

 

– Окрім цього, стартував проект «Серія військово-патріотичних вишколів молоді «Гверова сталь-2016», – сказала Олександра Олександрівна, – який реалізує Черкаська міська молодіжна організація Черкаси Пласт-НСОУ на теренах області (Сміла, Канів, Чигирин, Умань, Жашків, с. Чубівка Черкаського району) і триватиме він до середини травня.

 

Учасники круглого столу, поміж яких представники структурних підрозділів, громадських організацій, спілок, обговорили запропонований план дій, внесли пропозиції, розповіли про власні досягнення та проведену роботу.

 

Крайовий отаман Черкаського крайового товариства Українського козацтва Віталій Чепелуха повідомив, що товариство тісно співпрацює з навчальними закладами міста й області, їх відвідують, проводять за участю учнів різноманітні заходи. Серед шкіл є зразкові козацькі, якими пишається товариство та й область в цілому.

 

– Пам’ятаю, ми відзначали нагородами в Христинівській школі п’ятьох АТОвців, ми ще передавали їм автомобіль на передову, – згадав Віталій Григорович. – На жаль, один із хлопців пізніше загинув під час бойових дій, а в навчальному закладі встановили меморіальну дошку на честь героя. Так от, коли бачиш, як у дітей, які дивляться на пам’ятні знаки з обличчями випускників, з’являються сльози на очах, розумієш: ці дітлахи в майбутньому будуть справжніми захисниками нашої Вітчизни.

 
 
 

Стрічка новин