Допомогу на дітей у 2016-му призначатимуть по-новому

Допомогу на дітей у 2016-му призначатимуть по-новому

З нового року допомогу на дітей одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, істотно збільшено


Згідно зі статистикою, кількість одиноких матерів у нашій країні за останні 10 - 12 років зросла у 20 разів. Виховувати дитину самотужки сьогодні непросто, тому ця категорія має право на державну допомогу на дітей.


З нового року таку допомогу та допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, призначатимуть по-новому, пише газета "Експрес". Про те, що зміниться, розпитуємо Василя Гельбича, начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту обласної державної адміністрації.


-- Який порядок призначення допомоги одиноким матерям у новому, 2016 році?

 

-- 24 грудня 2015 року парламент ухвалив Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", яким передбачається змінити умови надання окремих видів соціальної допомоги. Зокрема, допомога на дітей одиноким матерям надватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.


Тобто, максимальний розмір допомоги з 1 січня становитиме 1167 грн., з 1 травня - 1228 грн., з 1 грудня -- 1313 грн. для дітей віком до 6 років. Для дітей віком від 6 до 18 років максимальний розмір допомоги становитиме 1455, 1531 та 1637 грн. відповідно; від 18 до 23 років - 1378, 1450, 1550 грн. відповідно.


-- Які ще новації передбачено?


-- Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, надаватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців (у 2015 році було 30%). Максимальний розмір цієї допомоги на дітей віком до 6 років становитиме з 1 січня 583,5 грн., з 1 травня - 614 грн., з 1 грудня -- 656,5 грн.; на дітей від 6 до 18 років -- 727,5 грн., 765,5 грн. та 818,5 грн. відповідно. Водночас зазначу, що, призначаючи цю допомогу, враховуватимуть матеріальний стан сім'ї, у якій виховується дитина.


-- Чи можете подати приклад розрахунку такої допомоги?


-- Як бачимо, максимальні розміри допомог одиноким матерям на дітей істотно зростуть. Але на сьогодні ще немає нового порядку призначення допомог, тому подати приклад нарахування коштів неможливо. Протягом січня планується ввести в дію постанови Кабміну, які регулюватимуть нові механізми призначення зазначених державних допомог та посилять адресність надання такої підтримки в кожному конкретному випадку.


-- Коли зазначені категорії зможуть отримувати допомогу?


-- Після того як набудуть чинності згадані нормативні акти, одержувачі такої допомоги повинні звернутися до органів соціального захисту населення для її призначення протягом січня - березня цього року, але не пізніше ніж до 1 квітня. При цьому зазначені допомоги будуть призначати з 1 січня незалежно від дати звернення. До прийняття державних нормативних актів зазначені державні допомоги виплачувати не будуть.


Леся ЯСИНЧУК, газета "Експрес"

 
 
 

Стрічка новин