Бронежилети та шоломи для наших вояків чиновники так і не придбали

Два місяці міська влада не може закупити амініцію для військових. Понад півтора млн гривень «зависли». Тиждень тому це питання вже порушувалося. Але зрушень у його вирішенні так і нема.

Про це нагадує депутат міської ради та громадський активіст Руслан Зоря на своїй сторінці у ФБ.

«Хочу дізнатися, хто з чиновників мерії має понести відповідальність за проволочки із купівлею військової амуніції. Міська рада два місяці тому виділила 1,6 млн грн. на купівлю бронежилетів, шоломів, тепловізорів і навігаторів. Проте за цей час не було придбано жодної речі з запланованого.

Депутатська комісія, яка займалася цими закупівлями, знаходила продавців бронежилетів, шоломів і навігаторів, проводили відстріли і готували договори. Усі документи передавали до департаментів міськвиконкому. Однак чиновники під різними приводами не підписували документи.

– Зрештою нам повідомили, що придбати шоломи та бронежилети за рахунок міського бюджету не можна. Мовляв, є роз’яснення Кабміну і Державного казначейства. Причому просити роз’яснити ці пункти чиновники просили місяць тому. У нас йде війна. Кожен день на вагу золота. Чому не можна було вимагати дати відповідь за три чи чотири дні, а не чекати місяць? Ми б ще три тижні тому шукали виходи із ситуації. У мене склалося враження, що дехто просто саботував роботу. Прикро за втрачений час, адже допоки чиновники шукали причини, щоб не придбати бронежилети та шоломи, я разом з колегами депутатами робив за них їхню роботу: шукав фірми виробники, брав документи, возив амуніцію на відстріли, зв’язувався з військовими і запитував про їхні потреби. 
Не розумію, чому в період, коли Україна перебуває в стані війни, не можна придбати за бюджетні кошти бронежилети та шоломи. До міськвиконкому звернулося шість військових підрозділів, які сумарно просять 879 бронежилетів та 999 шоломів.

– І коли мені кажуть, що на передові усі забезпечені засобами захисту, то мені надійшов лист від ДУКу «Правий сектор», які зараз стоять в Донецькому аеропорту. Вони просять 60 бронежилетів. Там є і черкаські хлопці. Як ми дивитимемося в очі цим людям, коли вони повернуться з війни? Що ми їм пояснюватимемо? Що не придбали бронежилети, бо заборонили? Треба притягнути чиновників до відповідальності. Адже вони придумали цю схему, а через місяць просто взяли і сказали: «Не можемо». То може варто продумувати усі деталі відразу?»

 

 
 
 

Стрічка новин