Справді дієвою «санкцією» буде націоналізація майна російського бізнесу в Україні – економіст

Справді дієвою «санкцією» буде націоналізація майна російського бізнесу в Україні – економіст

Текст угоди про асоціацію Україна-ЄС не може бути змінений, наголосив у своїй резолюції Європарламент. Євродепутати засудили ймовірні «необґрунтовані торговельні обмеження» з боку Росії, якими Україні погрожував тамтешній міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв. Водночас український уряд висловлює готовність запровадити «дзеркальні санкції».

Європарламент у Страсбурзі ухвалив резолюцію «Ситуація в Україні й стан відносин між Європейським союзом і Росією», де висловив «жаль через надзвичайні заходи й тиск із боку Росії» і заявив, що текст угоди про асоціацію «не може бути змінений».

Усі задекларовані в документі домовленості Україна має намір виконати за три роки, заявив український міністр юстиції Павло Петренко. Зону ж вільної торгівлі впроваджуватимуть поступово, наголосив він.

Європейська сторона відкриває доступ до своїх ринків українським компаніям на період, поки ця угода буде ратифіковуватись у національних парламентах країн Європейського Союзу
Павло Петренко

«Європейська сторона відкриває доступ до своїх ринків українським компаніям на період, поки ця угода буде ратифіковуватись у національних парламентах країн Європейського Союзу, а Україна має право стягувати мито із європейських товарів, які імпортуються на територію України, – пояснив міністр. – Це – пряма підтримка економіки України, за нашими підрахунками, близько п’ятисот мільйонів євро щорічно».

Раніше міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив, що уряд цієї держави має затвердити постанову про запровадження мит для України, а потім відкладати її застосування, якщо Київ і Брюссель виконають свою обіцянку про відтермінування втілення Угоди про євроасоціацію в економічній частині. Улюкаєв надіслав офіційні листи низці європейських посадовців із вимогою офіційного оформлення такого відтермінування і допущення російської сторони до внесення змін у документ.

Про те, що Росія очікує коригування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, заявило і російське МЗС. «Очікуємо правового оформлення в Євросоюзі і у Києві рішення про відстрочення до 31 грудня 2015 введення тимчасового застосування правил Зони вільної торгівлі», – йдеться у цій заяві.

Справді «дзеркальних» санкцій від України не буде – економіст

Пізніше прем’єр України Арсеній Яценюк оголосив, що у випадку запровадження Москвою санкцій, Київ буде змушений вжити заходів у відповідь.

Дійсно «дзеркальних» торговельних санкцій – тобто обмежень на аналогічні товари – Україна запровадити не може, оскільки вони з РФ експортують різні групи товарів, зауважує економіст Олександр Жолудь. На його думку, наразі Київ не має взагалі економічних важелів впливу на сусіда у короткотерміновій перспективі.

Торговельними санкціями ми дійсно можемо впливати у середньо- та довготерміновій перспективі, оскільки Росія купує у нас товари, які вона не може придбати у інших країн, наприклад, авіаційні двигуни
Олександр Жолудь

«Торговельними санкціями ми дійсно можемо впливати у середньо- та довготерміновій перспективі, оскільки Росія купує у нас товари, які вона не може придбати у інших країн, наприклад, авіаційні двигуни. Водночас, ми розуміємо: якщо ми перестанемо постачати авіаційні двигуни, це не означатиме, що наступного дня перестануть злітати їхні чи то гвинтокрили, чи то літаки», – зазначає він.

Торговельні санкції щодо Росії взагалі не будуть дієвими, а, наприклад, обмеження щодо російських енергоносіїв швидше нашкодить самій Україні, вважає інший економічний експерт Андрій Новак.

Найбільш дієвими українськими санкціями будуть лише факти націоналізації майна російських компаній та російських бізнесменів, яких вони набули на території України
Андрій Новак

«Найбільш дієвими українськими санкціями будуть лише факти націоналізації майна російських компаній та російських бізнесменів, яких вони набули на території України. Це багато підприємств, при чому великих, деякі навіть із розряду стратегічних, це мережеві торговельні компанії, які, зокрема, торгують нафтопродуктами», – каже він.

На його думку, такі санкції варто було впроваджувати не тепер, а відразу від початку російської агресії в Криму.

Анастасія Москвичова

1285
19.09.2014
 
 
 

Стрічка новин