Міськрада звернеться до РНБО, СБУ та НАБУ щодо кризової ситуації на Черкасиобленерго

Міськрада звернеться до РНБО, СБУ та НАБУ щодо кризової ситуації на Черкасиобленерго

Сьогодні депутати Черкаської міської ради на позачерговій сесії підтримали звернення до РНБО, СБУ, НАБУ, ОДА та вищого керівництва держави щодо кризовоої ситуації на ПАТ «Черкасиобленерго». За це проголосував 31 обранець.

 

Нагадаємо, працівники підприємства вже 5 місяців сидять без зарплати. Вчора вони оголосили безстроковий страйк і налаштовані досить рішуче. Перевірити, як депутати проголосують за їхнє питання, вони прийшли і на сьогоднішню сесію, — повідомляє кореспондент «ВиЧЕрпно».

 

«Стабільна робота підприємств енергетичного комплексу є невід’ємною умовою нормального функціонування економіки України, тому ситуація, що склалася в Публічному акціонерному товаристві «Черкасиобленерго», вимагає негайного втручання для усунення кризового стану підприємства», — йдеться у тексті звернення.


Працівники ПАТ «Черкасиобленерго» більше чотирьох місяців не отримують заробітну плату і кваліфіковані працівники вимушені звільнятись у пошуках інших заробітків, у підприємства відсутні кошти на придбання палива та спецодягу для виконання поточних робіт, відсутній аварійний запас матеріалів, що може призвести до відключення від енергопостачання соціально важливих об’єктів міста Черкаси, загалом, виникла загроза функціонування найбільшого енергетичного підприємства Черкаської області.

 

Заступник директора з економічних питань Черкасиобленерго Євгеній Лут наголосив, що кадровий голод на підприємстві вже більше 300 осіб, вже 11 колективів обленерго ввійшли в страйк.

 

- Учора гілка впала на лінію електромереж, наші працівники сказали, що їм немає чим відновлювати лінії. У районі був колапс, дзвонили всі, і голова району і всі інші, — розповів він. — Мені особисто довелося звертатися до страйкового комітету, але вони сказали мені, що не будуть нічого робити, бо немає за рахунок чого. До нас застосований нульовий алгоритм, тобто всі кошти, які надходять на наше підприємство, йдуть на рахунок заборгованості нашої перед енергоринком. Люди дуже втомилися і не знають, що робити. Ми їх вмовляємо, щоб вони не відключали дроти.


Зараз немає чим відновлювати електропостачання, а завтра не буде ким, — наголосив заступник. Згадав він і про найбільшого боржника перед обленерго — ПАТ «Азот».

 

- Як ми можемо з ними домовитися, якщо вони ні на які домовленості з нами не йдуть, — додав Лут, прокоментувавши ситуацію із Азотом.

 

Депутат міськради Павло Карась вважає, що в першу чергу потрібно звертатися до Ради національної безпеки і оборони України. На його думку, лише цей орган зможе вплинути на ситуацію.

 

А його колега Олександр Згіблов запропонував звернутися і до голів СБУ та Антикорупційного бюро України, бо переглянувши документи він побачив, що є не зовсім прозорі схеми у розрахунках підприємств із обленерго.

 

Зрештою, у сесійній залі зчинилася суперечка між енергетиками та депутатами, які представляють «Азот».

 

- Учора був переданий проект графіка по реструктуризації боргу Азоту поперед Обленерго. Підприємство «Азот» робить все можливе для зняття напруги, -наголосив депутат Ігор Кривошеєв.

Оксана Швед

 
 
 

Стрічка новин