У що інвестувати в 2021 році? Шість індустрій, на які варто звернути увагу

У що інвестувати в 2021 році? Шість індустрій, на які варто звернути увагу

Коронавірус і вибори в США — два фактори, які відчутно позначилися на світовому фондовому ринку. Зараз інвестори сфокусовані не стільки на окремих компаніях, скільки на цілих індустріях. Які з них заслуговують на особливу увагу?

 

5G-related


Президент Джо Байден у своїй передвиборчій кампанії пообіцяв покрити мережею 5G всю територію США. Такий сценарій підштовхне розвиток тих індустрій, де 5G є критично важливим. Це, наприклад, автоматизація виробництва, інфраструктура для безпілотних автомобілів, VR-технології, дрони. У кожному з цих напрямів є компанії, які можуть принести інвесторові прибуток.


Приклади компаній. Компанія PTC розробляє програмне забезпечення для цифрового перетворення промислових підприємств, наприклад, платформа для індустріального інтернету речей (IoT), а також рішення щодо роботи з доповненою реальністю. Не можна обійти увагою і Unity — продукт компанії дає можливість запускати, відтворювати і монетизувати інтерактивний 2D- і 3D-контент у режимі реального часу. Електрифікація і підвищення автономності автомобілів є основними факторами зростання компанії Aptiv, яка займає лідерські позиції на цих ринках. Крім того, в рамках спільного підприємства з Hyundai Aptiv планує вже в 2023 році запустити роботаксі.


Fintech


Останніми роками fintech-компанії активно виходили на суміжні ринки: починали розвивати електронну комерцію, брокерство, азартні ігри тощо. І тепер стало очевидно, що це дуже перспективний крок: новий пакет стимулів у США на $1 трлн (очікується, що його ухвалять вже в лютому-березні 2021 року) сприятиме розвитку економіки та зростанню споживчих витрат (consumer spending). Компанії, що вийшли на суміжні галузі, стануть одними з найочевидніших бенефіціарів цього процесу і, як наслідок, зростатимуть у ціні.


Приклади компаній. Компанія Square пропонує fintech-рішення для малого та середнього бізнесу, а також просуває застосунок CashApp, який використовується для споживчого фінансування в світі. Привабливою є і компанія PagSeguro: вона інвестує у створення додаткових можливостей для онлайн-платежів. Звернути увагу інвесторів варто й на бразильського провайдера фінансових технологічних рішень StoneCo. Основним ринком для StoneCo і Pagseguro є Бразилія, де онлайн-продажі зростають швидкими темпами, але поки що становлять менше ніж 5% від загального роздрібного обсягу продажів. Якщо припустити, що Бразилія досягне рівня онлайн-проникнення аналогічно до рівня США, онлайн-продажі можуть зрости до 130 млрд реалів. Не варто ігнорувати і PayPal, яка є одним з основних бенефіціарів пандемії, зростання якого в 2021 буде можливе через монетизацію сервісу Venmo і розвиток відносин з торговими майданчиками.


Cloud


Коронавірусна реальність внесла свої корективи в роботу бізнесу: незабаром дедалі більше компаній покладатимуться на хмарні технології, потокове мовлення, розумні датчики та інші технології, які працюють на базі хмарних обчислень. Згідно з Macquarie Research, витрати компаній на «хмару» до 2024 року виростуть до $1 трлн, показавши середньорічне зростання 17%.


Приклади компаній. У період пандемії Microsoft зосередився на наданні хмарних рішень для бізнесу, що дало змогу компаніям по всьому світу в період карантину працювати віддалено. Попит на послуги Microsoft залишатиметься високим: згідно з опитуванням директорів з інформаційної безпеки від Morgan Stanley, 73% респондентів планують збільшити свої витрати на рішення Microsoft. Цікавим об'єктом для інвестицій є Salesforce — платформа, яка об'єднує в собі рішення з автоматизації і CRM, а також Atlassian — постачальник послуг для спільної роботи і управління проєктами для організацій, які працюють з цифровими технологіями.


Gaming


Пандемія позитивно вплинула на сектор геймінгу: зросла залученість гравців у продукти компаній. За даними IDC, за підсумками 2020 року доходи від відеоігор у світі зростуть на 20% — до $180 млрд, а індустрія геймінгу за масштабами перевершить світову кіноіндустрію і північноамериканську спортивну індустрію разом узяті.


Приклади компаній. Яскравим прикладом є розробник відеоігор у 3D в режимі реального часу Unity. Нові перспективи є і у Google: компанія диверсифікує свою продуктову лінійку. Наприклад, ще в 2019 році Google випустила хмарний ігровий потоковий сервіс Stadia.


E-commerce


У 2020 році продажі через інтернет зросли на 30%. У 2021 попит на цифрову соціальну і брендову комерцію зростатиме. Тенденція зберігатиметься й надалі: розвиток технологій і використання штучного інтелекту призведе до зростання продажів за допомогою голосових помічників (наприклад, Alexa і Google Assistant) до $40 млрд до 2022 року.


Приклади компаній. Альтернативна платформа для просування бізнесу Pinterest інвестує в інструменти для автоматизації реклами, шопінгу, а також планує експансію на ринки Латинської Америки та в Азійсько-Тихоокеанський регіон. Варто придивитися інвесторам і до компанії Farfetch — це онлайн-платформа, яка з'єднує продавців і покупців товарів преміум-класу. У 2020 році компанія зберегла динаміку зростання 2019-го на рівні 70%, хоча загалом глобальний ринок товарів розкоші знизився на 20%.


Coronavirus stocks recovery


Старт вакцинації від коронавірусу дає надії на повернення до доковідного життя: за прогнозами МФВ, очікується V-подібне відновлення світової економіки більш ніж на 5%. Виграють від цього компанії з ринків, що розвиваються, інвестиційні фонди нерухомості (REIT), туристичні компанії.


Приклади компаній. Платформа для надання послуг особистого транспорту, а також сервісу замовлення таксі в США і Канаді Lyft очікує вже в першому півріччі 2021 року повернення кількості поїздок до доковідних показників. Повсюдна вакцинація може призвести до повернення в офіс і переїзду до місць роботи і розваг. Це стане чинником зростання для Simon Property Group, під керуванням якої перебувають об'єкти комерційної нерухомості (торгові центри) преміум-класу на ринках з високою щільністю населення і високим рівнем доходів. Через наслідки пандемії компанія втратила половину своєї вартості. Буде відновлюватися і Equity Residential, що володіє квартирами в міських районах з високим доходом: близько 23% портфеля компанії перебуває в центрі Нью-Йорка, Сан-Франциско і Бостона. У цих районах спостерігалося скорочення економічної активності і, як наслідок, зниження рівня заповнюваності й орендних ставок.


Вже очевидно, що світ ніколи не буде колишнім. У виграші будуть ті компанії, які зможуть швидше переорієнтувати свою роботу за новими напрямами, і ті інвестори, які зможуть знайти перспективних гравців у кожному сегменті.

 
 
 

Стрічка новин