“Вважаю фізіотерапію необхідною і першочерговою в рамках реабілітації”, – Тренкін про “Астру”

“Вважаю фізіотерапію необхідною і першочерговою в рамках реабілітації”, – Тренкін про “Астру”

Черкаська реабілітаційно-оздоровча поліклініка “Астра” може припинити безоплатно надавати послуги фізіотерапії через відсутність фінансування. Про це повідомила директорка закладу Ірина Волощенко, йдеться в сюжеті “Суспільного“.


За її словами, торік процедурами користувалися чотири тисячі людей. Цьогоріч для їх фінансування з міського бюджету потрібно спрямувати 3 мільйони 400 тисяч гривень, але члени виконкому не проголосували за це питання.


11-річна Аліна Пономаренко 15 лютого пройшла першу процедуру електрофорезу в “Астрі”. Зі слів матері Ольги Статівки, якщо подібні послуги тут надавати припинять, куди звертатись – не знає.


“На Вербовецького закрили фізкабінет, залишився тільки на Конєва і тут. Якщо і тут закриють, то все місто буде їздити тільки на Конєва. Там же буде дурдом! До того ж, досі діють карантинні обмеження. Та й мені з площі 700-річчя на Конєва їхати не дуже зручно”.


Лікар-невролог Андрій Кобець зазначив, що без комплексу фізіопроцедур повна реабілітація після оперативного втручання не можлива:


“Наприклад, пацієнтка Тетяна Бубела проходить етап реабілітаційного відновлення після заміни кульчового суглоба. В такому випадку потрібно обов’язково працювати над відновленням рухової функції. Завдяки фізіотерапевтичним методам можна випередити проблеми зі спиною”.


Тетяна Бубела розповіла, що в “Астрі” лікується постійно. Можливість його закриття через недофінансування називає безглуздям:


“Тут я проходжу електропроцедури, гідропроцедури, масажі – все це мені допомагає боротися із моєю хворобою і, якщо цього не стане, буде набагато важче. В Астрі на один квадратний метр стільки болю – це і діти з ДЦП, і люди, які перенесли інсульти, травми, чорнобильці, воїни АТО, люди, які здолали COVID-19. Виникає логічне запитання: кого з цих громадян чиновники не хочуть бачити в суспільстві”?


Черкащанка Жанна Король серед перших, кому відмовили у проходженні безкоштовної реабілітації для дитини з інвалідністю:


“Ми маємо направлення на реабілітацію, тож я хотіла записати дитину на фізіотерапевтичні процедури. Моя дитина їх потребує увесь час. Нині ж нам відмовляють, тому що немає фінансування, кошти не надходять”.


За словами директорки Ірини Волощенко, фізіотерапія – це 70% усієї реабілітації. Для подальшого надання безкоштовної послуги цьогоріч “Астра” потребує 3 мільйони 400 тисяч гривень із міського бюджету. За фінансування закладу виконком 10 лютого не проголосував.


“Ми фінансуємося Національною службою здоров’я України, але вона не передбачає оплату фізіотерапевтичних процедур, тому це потрібно було зробити на рівні міста наприкінці 20-го року. Цього фінансування у нас не має із січня і ми живемо в борг. Ми виплатили аванс і зарплату 35-тьом співробітникам, які працюють у фізіотерапевтичному відділенні. На лютий нам ніде брати гроші”.


Зі слів директорки, фізіотерапію виконком хоче перевести на платну основу. За пропозицією департаменту, частину процедур пацієнти отримуватимуть безоплатно, а за фізіотерапію мають сплачувати:


“Якщо не буде фінансування і зачинять фізіотерапцію – потрібно буде закривати всю реабілітацію, тобто Астри в нашому місті не буде”.


Під час голосування за фінансування реабілітаційного центру із п’яти членів виконкому четверо утрималося. Серед них – Марина Гаркава. Своє рішення прокоментувала так:


Я не голосувала, оскільки доказова база необхідності цієї послуги недостатня. Національна служба здоров’я не вважає необхідними для кожної людини фізпроцедури. Є категорійні люди, яким це справді необхідно, тож тут має бути індивідуальний підхід”.


Секретар міської ради Юрій Тренкін – єдиний, хто проголосував за спрямування грошей для “Астри”:


“У виконкомі немає фахових спеціалістів, які б зналися на питаннях фізіотерапевтичних заходів і їх необхідності, тому більшість членів виконавчого комітету вирішили більш детально вивчити цю ситуацію і вже потім прийняти об’єктивне рішення. Я вважаю фізіотерапію необхідною і першочерговою в рамках реабілітації, особливо після коронавірусу. Вартість цих послуг на рік для міського бюджету буде становити 3,5 млн грн. Я вважаю, що з бюджетом 2,7 мільярдів це незначні кошти, зате містяни зможуть отримати весь спектр реабілітаційних послуг”.


За словами Юрія Тренкіна після доопрацювання це питання виконком розгляне ще раз.

 
 
 

Стрічка новин