Бізнес на тлі карантину зберігає песимізм: прогнозує здорожчання товарів і скорочення кадрів

Бізнес на тлі карантину зберігає песимізм: прогнозує здорожчання товарів і скорочення кадрів

КИЇВ. 4 січня. УНН. Ділові очікування бізнесу в умовах пандемії та карантину залишаються песимістичними. Підприємства прогнозують зростання цін на власну продукцію та послуги і налаштовані на скорочення працівників. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі, передає УНН.


"В умовах пандемії та карантину бізнес, попри незначне пом’якшення оцінок, і надалі продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності. Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників", - вказали у НБУ.


Так, за грудень 2020 року індекс становив 45,5 проти 43,4 у листопаді. З березня поточного року очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).


Зазначається, що найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла), де очікування визначаються сезонним скороченням економічної активності та звуженням інвестиційного попиту.


Окрім того, тривало погіршення оцінок підприємств промисловості. Промисловці посилили очікування щодо зростання цін на сировину, матеріали та продукцію та очікують зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію. Одночасно дещо поліпшилися оцінки щодо обсягів виготовленої продукції.


Натомість підприємства сфери торгівлі зберігають найліпші серед інших секторів економіки оцінки щодо власних результатів та перспектив діяльності. Після скасування карантину вихідного дня респонденти поліпшили очікування щодо збільшення товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу.


Підприємства сфери послуг також дещо поліпшили свої оцінки щодо економічних перспектив після скасування карантину вихідного дня. Зокрема, респонденти очікують збільшення обсягу наданих послуг, нових замовлень та послуг.


Довідка. Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 грудня до 23 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 172 підприємства. Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.


Нагадаємо, згідно з опитування від жовтня, у кожній п'ятій компанії прогнозували подальше скорочення кадрів.

 
 
 

Стрічка новин