Петиція проти розширення повноважень поліції за 5 днів набрала 25 тис підписів

Петиція проти розширення повноважень поліції за 5 днів набрала 25 тис підписів

Петиція проти законопроекту 2695, який Верховна Рада вже схвалила в першому читанні, за 5 днів набрала 25 тис підписів.


Прийняття Верховною Радою законопроекту 2695 про суттєве розширення повноважень поліції та збільшення штрафів для водіїв у першому читанні викликало величезну хвилю обурення у громадян. І обурення небезпідставні, оскільки вже проголосований законопроект дуже суттєво розширює повноваження поліції за рахунок зменшення прав громадян.


Законопроектом 2695 передбачається низка нових обов’язків для громадян і нових прав для поліції. Наприклад вводиться норма, що дозволяє зупиняти автомобіль без конкретної причини. У рамках “профілактичних заходів”.


Крім того, на вимогу поліцейського водій зобов’язаний:

  • вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання;
  • вийти з машини;
  • тримати руки в полі зору поліцейського;
  • передати для перевірки документи;
  • виконувати вимоги або розпорядження поліцейського.


Також змінюються правила “поверхневої перевірки” транспортних засобів. У новій редакції поліції дають право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання.

 

Варто зазначити що і зараз стаття закону про поліцію, яка регламентує “поверхневу перевірку” часто викликає зловживання з боку поліцейських, оскільки жодної відповідальності за безпідставну “поверхневу перевірку” для поліцейських не передбачено.


Крім того законопроект 2695 змінює порядок притягнення до відповідальності водіїв з ознаками наркотичного та алкогольного сп’яніння. Робити це поліції дозволять без присутності понятих лише фіксуючи процес “задувки” на камеру.


Підписати петицію можна за цим посиланням.

 
 
 

Стрічка новин