Перехожі без масок, черги в кафе і діти без дорослих: як минув перший день послаблення карантину у Черкасах

Перехожі без масок, черги в кафе і діти без дорослих: як минув перший день послаблення карантину у Черкасах

Великі черги під деякими закладами, де не дотримувалась жодна соціальна дистанція, подекуди шокували. Народ всідався за столики по четверо, часто між крайніми відвідувачами не було і метра. Деякі кафешки, які ніколи не мали літніх терас, просто повиносили столики і стільці надвір, встановивши їх просто на тротуарі під стінами свого закладу.

 

Утім, не всі заклади громадського харчування відкрились. Хоч, окрім літніх терас кафе, можна також працювати з дотриманням норм магазинам одягу, ремонтним майстерням, стоматологіям, салонам краси тощо, частина їх залишається під замком, і коли відчинять двері – не ясно. Про це, до речі, говорив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, коли виконком прийняв 30 квітня власне рішення про послаблення карантину: мовляв, у частини підприємців проблеми з грішми для закупівлі нового товару, у частини – з працівниками, які роз’їхались деінде, тому багатьом потрібен час для перезапуску бізнесу після двомісячного простою. Тож галас щодо “необдуманості” і “передчасності” рішення виконкому був виключно політичним, бо в мерії одразу наголосили, що на другий день після його прийняття навряд чи хтось відкриється. Для багатьох потрібен тиждень – два, а дехто вже в серйоз думає про закриття і переорієнтацію. І справді, в центральній частині міста чимало магазинів за ці два місяці вже змінили вивіски, на частині з’явились оголошення про оренду.

 

 

“У нашому торговельно-розважальному центрі відкрились поки що не всі магазини навіть з тих, що могли, – розповіла журналістам “Дзвін.media” адміністратор ТРЦ “Любава”. – Поверхи із ігровими зонами для дітей, розважальні зони, фуд-корти та кінотеатр – закриті. Проте сьогодні відвідувачів було чимало”.

 

На вході в ТРЦ охорона проводить температурний скрінінг, продавці в рукавичках і масках, майже скрізь розставлені підставки з банками антисептиків з дозаторами для людей. Без масок в ТРЦ не впускають. Проте деякі магазини спочатку готові були роздавати маски безкоштовно тим, в кого їх не було.

 

 

“Ми поставили на вході в свій зал антисептик і маски, бо наша компанія забезпечила нас і на випадок, якщо відвідувачі не матимуть цих засобів захисту. Проте наші люди, навіть маючи маски, почали набивати ними кишені – бо ж це безкоштовно. Тому ми антисептик залишили, а маски перемістили до каси, будемо давати тим, хто справді матиме потребу, – розповідає керуюча магазином “Mohito” Наталія. – Звісно, збитки маємо чималі, але наша компанія велика (польський виробник одягу “LPP Group” об’єднує магазини брендів “Reserved”, “Cropp”, “House”, “Mohito”, “Sinsay” у 25 країнах Європи, Азії та Африки, – ред.) тому працівники пішли у оплачувані відпустки, магазину компенсувались кошти за вимушений простій. Нашим працівникам компанія навіть пропонувала під час карантину роботу за сумісництвом у інших торговельних мережах, що займаються продуктовими товарами. Товар поки що старий, переписуємо цінники, бо ж продаватимемо з великими знижками, а новий незабаром завеземо”.

 

Що ж до відвідувачів, то їх, каже пані Наталія, було багато, і не всі – дисципліновані.

“За нашою площею можемо впускати десь по 14 осіб одночасно, але не всі люди дослухаються до подібних зауважень. Товпляться в примірочні, не дотримуються дистанції”, – описує рівень культури черкащан керуюча.

 

Повнісінько на вулицях сьогодні було і дітей без дорослих, особливо зі скейтами та велосипедами, хоч, нагадаємо, до 14 років без супроводу дорослих вони перебувати на вулиці не повинні. І що цікаво – під час нашого журналістського рейду центром Черкас ми не побачили жодного поліцейського, тож зауважень і попереджень про порушення карантинних норм робити було нікому.

 

Нагадаємо, з 11 травня уряд прийняв рішення послабити карантинні заходи на території країни. Тепер можна, зокрема, працювати музеям (якщо їх керівництво вирішить приймати відвідувачів), стоматологам, бюро ритуальних послуг, нотаріусам, майстерням по ремонту одягу, непродовольчим магазинам, в тому числі і в ТРЦ, точкам продажу преси, атракціонам в парках і скверах, спортивним організаціям тощо. Не тільки працівники закладів усіх типів, а й відвідувачі парків та скверів, музеїв, кафе й ресторанів повинні бути в масках (окрім, власне, часу прийому їжі). Працівникам заправок, фінансових установ, салонів мобільного зв’язку, автомобільних салонів та майстерень тепер, окрім обличчя та очей, треба захищати й руки. Маски обов’язкові також для спортсменів під час тренувань.

 
 
 

Стрічка новин