Міжнародний день театру-2020 пройде під час карантину та напевно вперше без глядачів

Міжнародний день театру-2020 пройде під час карантину та напевно вперше без глядачів

Щороку 27 березня відзначається Міжнародний день театру.


Як би не було важко, театр завжди намагався надихнути людей і вселити в них жагу до життя. Неспроста кажуть, що після Другої світової війни економіку Америки підняло саме мистецтво. Театральна творчість має здатність давати надію там, де вже політики безсилі.


На жаль, цього року День театру припадає на карантин во всьому світові, тому більшість святкових заходів проводитися не будуть. Звичайно, було б приємно побачити в залі наших друзів, які прийшли привітати акторів з Днем театру. Оплески із залу і зі сцени були б вдячністю за їх талант і самовідданість. Але ми завжди зможемо подивитися улюблені вистави в Інтернеті або в інший спосіб.

Довідково: Всесвітній день театру (англ. World Theatre Day) - міжнародне професійне свято всіх працівників театру, що відзначається по всій планеті щорічно 27 березня. Це свято традиційно проходить під девізом: «Театр як засіб взаєморозуміння і зміцнення миру між народами».


«Всесвітній день театру» встановлено в 1961 році за ініціативою делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру (МІТ) (фр. Institut international du théâtre) при ЮНЕСКО (заснований в Празі (Чехословаччина) в 1948 році).


«День театру» - професійне свято працівників театру: акторів, театральних режисерів-постановників, продюсерів, світлотехніків, звукоінженерів, монтувальників декорацій і навіть білетерів і гардеробників - бо, як ще 23 січня 1933 року в своєму листі до цеху гардеробників МХАТ писав видатний російський театральний режисер і викладач акторської майстерності Костянтин Сергійович Станіславський: «... вистава починається з моменту входу в будівлю театру. Ви перші зустрічаєте глядачів ...». Ця цитата з часом трансформувалася в крилату фразу «Театр починається з вішалки», яка має на увазі наступне: в театральному цеху немає другорядних ролей і професій.


Нагадуємо, що всього кілька днів тому, 21 березня, ми відзначали Міжнародний день театру ляльок (англ. World Puppetry Day). Це набагато молодше свято, традицію свята лялькарів всього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме з цього часу всіма професіоналами і шанувальниками театру ляльок святкується Міжнародний день театру ляльок.
Посилання на джерело: https://zt.20minut.ua/kul-tura/mizhnarodniy-den-teatru-2020-proyde-pid-chas-karantinu-ta-napevno-vper-11046880.html

 
 
 

Стрічка новин