Чому не можна змішувати моторні оливи різних виробників та марок

Чому не можна змішувати моторні оливи різних виробників та марок

Твоя МАШИНА з’ясувала, чи можна змішувати мастила різних виробників або різних марок. Це може знадобитися, наприклад, в ситуації, коли під час поїздки двигун авто почав втрачати оливу.

 

Найголовніше – це те, що долив в даній ситуації будь-якої марки моторного мастила є меншим злом, ніж їзда на «суху». При цьому ризик, що присадки різних видів зможуть зруйнувати гумові ущільнювачі або привести до закоксовування, буде тим вищий, чим більша кількість стороннього мастила потрапить в силовий агрегат. Як правило, безпечним вважається долив до 10% «чужої» оливи.

 

При цьому, якщо все ж таки вдалося добратися до найближчого автомагазину, але там немає саме такої марки, то краще взяти продукт того ж виробника, який вже залитий в мотор. Це пов’язано з тим, що мастила одних і тих же компаній мають в своєму складі схожі присадки на відміну від інших брендів.

Ну, і логічно, що по можливості слід доливати мінеральне мастило в аналогічне, напівсинтетику в напівсинтетику і синтетику в синтетику. У крайній ситуації таким параметром масла як в’язкість можна знехтувати, якщо доза доливання буде незначною. Так, можна буде змішати, наприклад, mobil 5W30 і mobil 10w40.

 

Також не слід забувати про існування спеціальних індексів у моторних мастилах – API (Американський) і АСЕА (європейський). Кожен з них має на увазі можливість змішування масел різних виробників, тому досить високий шанс, що небезпечних для двигуна хімічних реакцій – ефект спінювання, випадання осаду тощо – не трапиться.

 

Крім цього, не варто додавати в силовий агрегат легкового автомобіля оливу, призначену для вантажівки. Також заборонено змішувати моторні та трансмісійні мастила.

 

При цьому після екстреного доливання стороннього мастила слід дістатися до найближчого автосервісу, де проведуть промивку двигуна з повною заміною мастильного матеріалу на рекомендоване виробником автомобіля. Також потрібно буде замінити відповідні фільтри.

 
 
 
 

Стрічка новин