Зелений і чорний чай: який для гіпотоніків, а який для гіпертоніків?

Зелений і чорний чай: який для гіпотоніків, а який для гіпертоніків?

Зелений традиційно вважається більш корисним, так як східна культура чаювання більше вшановує зелені сорти. Але не все так просто. Чорний і зелений чай – це одна рослина, але з різними формами ферментації. Саме в ферментації полягає різний вплив чаю на організм. Один з них показаний гіпертонікам, а інший – гіпотонікам.

Цілюща сила чаю полягає в тому, що містить алкалоїди і антиоксиданти. Якщо з останніми все більш-менш зрозуміло, то дія алкалоїдів на організм більш складне.

 

Найвідоміший алкалоїд-кофеїн. Інші, що містяться в чаї – теобромін, нофілін, гіпоксантин і параксантин – антагоністи кофеїну. Коли чай потрапляє в організм, спочатку в гру вступає кофеїн, але його дія недовго, так як алкалоїди антагоністи надають зворотну дію – знижують тонус судин, заспокоюють, знижують артеріальний тиск.

Чорний чай – для гіпотоніків


Ферментація, яку проходить рослина, перш ніж стати звичним нам чорним чаєм, дозволяє зберегти ряд вітамінів і з’єднань, які забезпечують стійке дію кофеїну. Тому чорний чай тримає судини в тонусі довше і ідеальний для гіпотоніків.

Зелений чай – для гіпертоніків


Дія кофеїну в зеленому чаї настає швидко, а дія антагоністів більш різка, тому зелений чай в перспективі не підвищує тиск.


Ukrhealth

 
 
 

Стрічка новин