Як і за що позбавляють водійських прав?

Як і за що позбавляють водійських прав?

Крім штрафів, за порушення у сфері безпеки дорожнього руху передбачена також і санкція у вигляді позбавлення водіїв права керувати транспортними засобами, пише drive-news.net.

Рішення заборонити водіям керування автомобілями може прийняти тільки суд.

Наприклад, за перевищення дозволеної швидкості руху штраф може накласти поліцейський, який виявив перевищення. Однак якщо за порушення передбачено можливість позбавити прав порушника, тоді таку справу розглядає суд. В такому випадку поліцейський повинен оформити протокол про адміністративні правопорушення згідно визначеної процедури. У водія також вилучається водійське посвідчення, замість якого видається тимчасовий дозвіл на право керувати транспортними засобами. Такий дозвіл (відомий також як Тимчасовий талон) діє три місяці. Оформивши матеріали, поліцейський передає їх до суду. Такі справи можуть розглядатися або за місцем вчинення порушення, або за місцем проживання особи, яку притягатимуть до відповідальності.

Не варто ототожнювати позбавлення права керувати транспортними засобами з відстороненням від керування. Якщо, наприклад, поліцейський підозрює водія у керуванні авто у стані сп’яніння, він зобов’язаний обмежити можливість управляти ТЗ таким водієм. В такому випадку водія відстороняють від керування авто. Однак це не є ще позбавленням права керувати автомобілями.

Протягом трьох місяців суд повинен розглянути справу про притягнення водія до відповідальності, розібратися чи вчиняв водій правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують та, якщо водій винний, вирішити, яке покарання застосувати.

Рішення суду по адміністративних справах про притягнення учасників дорожнього руху до відповідальності за вчинення правопорушення, за яке передбачена також і відповідальність у виді позбавлення водійських прав, може бути оскаржено в апеляційному порядку. Для подачі апеляційної скарги надано 10 днів, які розпочинають свій відлік або з дня винесення судового рішення, яке буде оскаржуватися, або з дня, коли водій дізнався або міг дізнатися про винесення такого рішення.

Сьогодні адміністративна відповідальність за вчинення порушень ПДР передбачена в Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Згідно цього кодексу позбавити водійських прав можуть за:


1. Створення аварійної ситуації. Строки позбавлення прав – від 6 до 12 місяців.


2. Невиконання вимог працівників поліції про зупинку транспортного засобу – від 3 до 6 місяців.


3. Виїзд на залізничний переїзд у випадках, коли рух через переїзд заборонено – від 6 до 12 місяців.


4. Вчинення ДТП – від 6 до 12 місяців.


5. Керування транспортним засобом у стані сп’яніння – від 1 до 10 років. Крім того якщо водій вживатиме алкогольні напої, наркотичні засоби, лікарські препарати, що знижують увагу і реакцію після ДТП чи після зупинки автомобіля інспектором ДАІ за це також передбачене позбавлення прав терміном від 2 до 3 років.

До речі, відмова від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння у визначеному порядку передбачає таку ж відповідальність, як і керування автомобілем у стані сп’яніння.

 
 
 

Стрічка новин