Хочеш проголосувати – залишайся вдома

Хочеш проголосувати – залишайся вдома

У день голосування виборець має перебувати на території свого виборчого округу. Якщо він кудись поїхав, проголосувати не зможе. Новий закон «Про місцеві вибори» не передбачає права на тимчасову зміну місця голосування. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

 

Про нові принципи організації виборів до місцевих рад розповів сьогодні Андрій Карташов, голова Ради ВГО «Центр підтримки громадських ініціатив» за круглим столом на тему: «Проблеми роботи ДВК та підвищення якості списків виборців на місцевих виборах-2015: фактори ризику та шляхи оптимізації»
.
Так, відповідно до нового закону «Про місцеві вибори», виборча адреса співпадає з місцем реєстрації. За виборцем збережене право голосувати вдома або в лікарні у зв’язку з віком, інвалідністю чи станом здоров’я, якщо він не здатний пересуватися самостійно. Але якщо лікарня, де лікується виборець, розташована поза межами його виборчого округу, таке право він втрачає.


У зв’язку з цим існує багато дискусій у суспільстві. Через новацію не зможуть голосувати учасники АТО та переселенці.

 

«Люди, які зараз перебувають в АТО – це кращі сини і доньки України. Вони не можуть взяти участь у виборах. – розповів Андрій Карташов. – Ми хочемо переконати Державний реєстр виборців, щоб вони підтримали наші пропозиції про законодавче закріплення можливості зміни виборчої адреси в Інтернеті. Якщо ми це здійснимо, то згодом ми зможемо говорити про електронне голосування в Україні. Тоді, наприклад, людина, яка перебуває в Широкино, зможе проголосувати за мера Чернігова».

 

Вимушені переселенці теж поки не мають права брати участь у місцевих виборах. «Наша позиція така: дати можливість голосувати тимчасово переміщеним особам тільки шляхом тимчасової зміни місця голосування, і то лише за умови, що цей переселенець прожив у відповідній територіальній громаді не менше, ніж півроку. Інакше це зможе знову спричинити «каруселі» – махінації з метою фальсифікації результатів виборів. Ми мусимо все ж дати переселенцям можливість соціалізуватися на новому місці та проголосувати» – повідомив Андрій Карташов.

 

За підрахунками фахівців, тимчасово переміщені особи, військовослужбовці, та люди, які мігрують країною сумарно становлять приблизно 2 мільйони осіб, тобто 4,5% виборців.

30.09.2015
Политика
 
 
 

Стрічка новин