Виконком погодив зміну 21-ї назви черкаських вулиць

Виконком погодив зміну 21-ї назви черкаських вулиць

Вчора виконком підтримав проект рішення міської ради "Про перейменування вулиць, провулків, узвозів у місті Черкаси". У документі йдеться про зміну 21-єї назви.


Переважна більшість нових топонімів, на які пропонуються замінити існуючі назви вулиць, провулків та узвозів, мотивована саме історичним минулим нашого міста. Також у вказаному проекті рішення є кілька назв, які тісно переплетені з сучасними подіями Майдану та подіями на Сході України.


Як пояснив заступник міського голови Олександр Ільченко, пропоновані у цьому документі нові назви вулиць, провулків та узвозів були узгоджені топонімічною комісією та підтримані на громадських слуханнях, які відбулись у Черкасах наприкінці липня цього року.


– З усього переліку вулиць, провулків та узвозів, які виносились на розсуд громадськості було підтриманопрактично всі пропоновані історичні назви. За винятком кількох. Тоді серед їх пропозицій було запропоновано перейменувати вул. Вербовецького на вул. Кобзарську (тоді як топонімічна комісія висловилась за зміну на вул. Монастирську). А також громадськість прагнула змінити назву вул. Ільїна на вул. Гайдамацьку. Хоча топонімічною комісією пропонувалась історично обумовлена назва Надпільна. Тому усі ці пропозиції сьогодні будуть винесені на розгляд виконкому, – наголосив Олександр Анатолійович. Під час обговорення перейменування вулиць члени виконкому одностайно підтримали такі зміни:


1. вул. Вербовецького – на вул. Монастирську;


2. вул. Ворошилова – вул. Дахнівська Січ;


3. узвіз Дзерджинського – узвіз Білоцерківський; (цю назву узвіз носив у 1916-1923 роках).


4. вул. Фрунзе – вул. Верхня Горова; (Назву "Верхня Горова" вулиця носила в 1893-1923 роках. Одна з найдавніших вулиць Черкас. Адже, як відомо, у 1826 році було прийнято план петербурзького архітектора Вільяма Гесте, згідно з яким Черкаси мали бути переплановані згідно з Гіподамовою (квадратною) системою. Таким чином протягом ХІХ ст. було знищене давнє стихійне планування черкаських вулиць та їх назви. Уціліли лише кілька вулиць та їх фрагментів поблизу дніпровських берегових схилів, де рельєф і порізаність берега не дали у повній мірі застосувати гіподамову систему. Таким чином, вулиці Верхня Горова і Нижня Горова, а також деякі інші (переважно узвози), є рештками давнього стихійно виниклого планування вулиць ХVІІ-ХVІІІ століть, а їх назви, ймовірно, є найдавнішими уцілілими назвами вулиць нашого міста, єдиними у своєму роді. Це вулиці, по яких, очевидно, ходили ще гайдамаки Максима Залізняка і могли ходити козаки Богдана Хмельницького).

 

5. вул. Калініна – вул. Нижня Горова; (Вул.Калініна – у 1983-1923 роках була вулицею Нижня Горова. Як і вищевказана Верхня Горова є однією з найдавніших вулиць і вуличних назв міста Черкас, хоча, очевидно, й дещо молодшою, ніж Верхня Горова).


6. вул. Кірова – вул. Святотроїцька; (Перейменування вул.Кірова – на вул вул. Святотроїцьку відбувається за клопотанням Святотроїцької громади УПЦ Київського патріархату, кафедральний Святотроїцький собор якої знаходиться саме на цій вулиці).


7. вул. Комунарів – вул. Змагайлівська; (Ця вулиця проходить через рештки колишнього села Змагайлівки, приєднаного до Черкас ще у 1930-х роках).


8. вул. Луначарського – вул. Генерала Момота;


9. вул. Мініна і Пожарського – вул. Соснівська; (Проходить через центр Соснівки, одного з давніх мікрорайонів міста).


10. вул. Піонерська – вул. Митницька; (вул.Піонерська – у 1893-1916 рр. була вул. Митницькою. У І-й половині ХІХ ст. ця вулиця вела на Митницю).


11. вул. Рози Люксембург – вул. Гуржіївська; (вул. Рози Люксембург – у 1893-1908 роках була вул. Гуржіївською, до 1893р. – вул.Петрівська. Назва Гуржіївська пов’язана з одним із її першопоселенців. Це прізвище і нині поширене у Черкасах і на Черкащині (наприклад, відомий український історик Гуржій, уродженець с.Худяки Черкаського р-ну).


12. вул. Сєдова – вул. Пречистенська; (вул. Сєдова – у 1893-1916 рр. вул. Новопречистенська. Після того, як була розібрана за ветхістю попередня церква Різдва Пресвятої Богородиці (на розі Шевченка/Пастерівської) саме сюди було перенесено цей храм, котрий у 1920-і рр. був єпископським кафедральним собором УАПЦ).


13. вул. Постишева – вул. Праслов’янська; (Проходить поряд із праслов’янським Василицьким городищем зарубинецької культури (ІІ ст. до н.е. – І н.е.).


14. узвіз Островського – узвіз Старособорний; (узв. Островського – у 1893-1923 роках називався Старособорним узовом. Це – одна з найдавніших черкаських назв. Пов’язана з існуванням тут же, на Дзеленьгорі, між вул. Розкопною і узв.Островського давнього храму, котрий не існував вже у кінці ХІХ ст., тому узвіз вже тоді отримав цю назву).


15. провулок Герцена – провулок Хижняківський; (пров.Герцена – у 1916-1923 пров. Хижняківський. Назва, очевидно, походить від прізвища першопоселенця). 16. узвіз Клубний – узвіз Острозький; (Веде до колишнього Острогу, затопленої нижньої частини міста, розташованої навколо Черкаського Замку. Єдиний об’єкт, де можна увічнити цей історичний черкаський мікротопонім).


17. провулок Кірова – провулок Ручай;


18. Котовського узвіз – Грецький узвіз; (Розташований поблизу Грецької гори біля одного з берегів Дніпра);


19. вул. Чкалова – вул. Татинецька;


Також після тривалих дискусій членами виконкому було підтримано пропозиції перейменувати:


20. вул. Ільїна – на вул. Героїв Майдану;


21. вул. Петровського – на вул. Гайдамацьку.


Варто відзначити, що це рішення виконкому ще не остаточне. Тоді як своє заключне слово з приводу перейменування вищеназваних вулиць, провулків та узвозів мають сказати депутати на найближчій сесії міської ради, на яку й виноситиметься вказаний проект рішення.


Підготував: Ірина МЕЛЬНИК

23.09.2015
Общество
 
 
 

Стрічка новин