З 2016 року в Україні поменшає автомобілів

З 2016 року в Україні поменшає автомобілів

У 2016 році ввезення в Україну старих автомобілів істотно скоротиться. Передумовою для цього стане обмеження по екологічному класу імпортованих машин.

 

Нагадаємо, що ще в 2012 році, слідуючи курсом підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, наша країна прийняла цілий ряд законодавчих правок.

Серед інших було змінено закон “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів”.

Відповідно до встановленого тоді графіком, з 1 січня 2014 року в Україні дозволялося імпортувати машини стандарту не нижче Євро 4.

 

 

А з 1 січня 2016 року вимогам стануть ще жорсткіше: не нижче Євро 5.

Причому це стосується як нових, так і вживаних автомобілів. В ЄС стандарт Євро 5 для легковиків став обов’язковим з вересня 2009 року, а задовольняють йому моделі надходили в продаж як автомобілі 2010 модельного року.

Виходить, на початок наступного року вік ввезених до нас старих іномарок фактично буде обмежений п’ятьма роками. Прийдешнє нововведення неминуче призведе до скорочення імпорту старих машин, а додатковим фактором стане ціна.

Адже чим новіше і технічно досконаліше автомобіль, тим він дорожчий – навіть бюджетні німецькі і японські іномарки-п’ятирічки вже в базовій комплектації оснащені системою стабілізацією та іншими електронними “помічниками”. І якщо за шість місяців 2015 в Україну було імпортовано, за даними асоціації “Укравтопром”, 26000 легковиків, з яких 36% припало на старі машини, то в наступному році імпорт “беушек”, як вважає керівник Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, може скоротитися на 50%, а то й більше.

При цьому до кінця року слід очікувати активізації ввезення старих автомобілів стандарту Євро 4, а після набуття чинності нових правил автоімпорту відбудеться перерозподіл попиту: в пошуку вживаної машини покупці будуть звертати насамперед увагу на вже наявні на ринку моделі. Як наслідок, не виключене зростання цін на старі машини всередині країни.

 
 
 

Стрічка новин