Ніяка політична дискусія не може перетворюватися у насильство і вбивства, — міський голова Черкас про події під ВР

Ніяка політична дискусія не може перетворюватися у насильство і вбивства, — міський голова Черкас про події під ВР

Сергій Одарич разом з іншими колегами-міськими головами з самого ранку 31 серпня був у стінах Парламенту. Він був свідками подій, які з доленосних для України перетворилися на трагічні. Оцінку сутичкам під Верховною Радою та аналіз конституційних змін, якими їх бачить він, міський голова Черкас виклав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

 

— Логіка подій свідчить про те, що організатори були ЗАЦІКАВЛЕНІ У ПРИЙНЯТТІ змін до Конституції. В іншому випадку штурм, стрілянина і вибухи відбулися б ДО ГОЛОСУВАННЯ, а не після. Непевність серед депкорпусу, блокування президії плюс зіткнення під Радою не гарантовано, але могли зірвати голосування. Як очевидець, засвідчую — все було абсолютно спокійно. І розпочалося лише після голосування, - написав він.


Що ж стосується його бачення змін до Конституції, то він перерахував три серйозні новації, які побачив в них:

 

1) розширення повноважень місцевого самоврядування (власне — децентралізація);


2) надання додаткових істотних повноважень Президенту і префектам;


3) згадування особливостей самоврядування на Донбасі.

 

У першій новації Сергій Одарич побачив абсолютно правильні європейські норми і підходи, адже вони надають можливість більшість важливих питань, які хвилюють людину, вирішувати у громаді.

 

Що ж стосується другої — то вона найбільш дискусійна, на його думку, оскільки відсутні будь-які часові обмеження як для реагування Президента, так і для вердикту Конституційного Суду на порушення органами місцевого самоврядування.

 

— Вважаю, що для таких висококваліфікованих правників, як судді КС, цілком достатньо 10 днів, аби встановити, чи порушує Конституцію розпорядження міського голови або рішення сільської ради. Відсутність часових обмежень може призводити до зловживання цими повноваженнями і створення тиску на «неугодні» ОМС, — зауважив Сергій Одарич.


Що ж до третьої новації, то мер міста відзначив, що навколо неї потрібно спочатку серйозно подискутувати, перш ніж приймати будь-які рішення. А краще «дію цієї норми обмежити двома роками».

— Сьогоднішнє голосування ще нічого не означає. 300 голосів у сьогоднішніх умовах зібрати неможливо. Треба з кулуарів вийти в публічну площину.

 

Якщо ми хочемо, щоб Конституція для всіх була Основним Законом, мусимо ухвалювати її на основі суспільного порозуміння, а не конфлікту, — підсумував він.


Співчуття з приводу трагічних подій висловив і секретар міськради Олександр Радуцький.

 

— У Києві, під час сутичок біля Верховної Ради, негідники кинули гранату. Бойову гранату, яка забрала життя молодого хлопця, військовослужбовця Національної Гвардії Ігоря Дебріна. Йому було лишень 25 років…

 

Від імені Черкаської міської ради, від усіх черкащан, як секретар міської ради, висловлюю щирі співчуття батькам загиблого. Переконаний, що жодні політичні амбіції, жодні протистояння не варті того, аби серед білого дня у центрі столиці гинули люди. Тим паче, майбутнє нашоі держави, — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».


Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час брифінгу повідомив, що внаслідок сутичок біля Верховної Ради України від осколкового поранення в серце загинув 24-річний солдат Нацгвардії Ігор Дебрін з Херсонщини. У лікарнях Києва з пораненнями різного ступеня перебувають 122 особи. 12 осіб знаходяться на операції в одному з госпіталів Міністерства оборони, ще 7 — у госпіталі Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, кілька осіб знаходяться у тяжкому стані, один в комі. Окрім цього, поранення отримали двоє французьких журналістів.

 

Aнна Романенко

 
 
 

Стрічка новин