З'явилася четверта партія влади

З'явилася четверта партія влади

Повертається ще одна потворна багаторічна традиція вітчиз­няної "еліти". Півтора року в українській політиці був відсутній такий звичний для неї елемент — партія влади. Тепер вона знову є.

 

При Кучмі цю роль виконувала "За єдину Україну", для Ющенка створили "Нашу Україну", Партія регіонів забезпечувала інтереси банди Януковича. Нинішню партію влади створюють на основі маловідомої "Солідарності" Петра Порошенка. Минулого тижня в ній розчинився УДАР Віталія Кличка, цілком можливі й інші партійні надходження.

 

Формально "Солідарність" ­існує з 2000 року. Порошенко й ­раніше використовував її як ін­струмент власної присутності в різних політичних проектах. Зокрема, при створенні Партії регіонального відродження "Трудова солідарність України", що стала згодом Партією регіонів. Порошенко був навіть співголовою прообразу опори Януковича.

 

Започаткування нової партії влади є тривожним дзвінком для суспільства. Очевидно, Порошенко і його союзники усвідомлюють примарність шансів на збільшення своєї популярності природним шляхом — добрими справами на користь держави й суспільства. А партія влади є одним із багаторічних інструментів самозбереження неефективних керівників. У ній об'єднують і концентрують розпорошений різними політичними шухлядами адмінресурс, що використовують, зокрема, проти політичних опонентів. Очевидно, його масштабне застосування побачимо вже на наступних місцевих виборах. Так само зрозуміло, що належність до партії президента буде перепусткою до посад, відповідно й до державних ресурсів. Усе, як завжди.

 

На час створення "БПП-Солідарність" має вигляд "Титаніка", де збираються майбутні політичні потопельники, як-от Віталій Кличко. А присутність серед керівництва таких персонажів, як Владислав Атрошенко — який у січні 2014 року підтримав "диктаторські" закони Януковича — є черговим свідченням ставлення Порошенка до Майдану, що не можна пробачати.

 

Отож, завданням суспільства є мінімізувати можливу шкоду від нової партії влади й ­допомогти їй якнайшвидше потонути. Тобто, піти шляхом попередніх трьох. Україна потребує свіжих політиків і нових політичних сил, а не чергових штучних утворень заради збереження влади чи імітації єдності.

 

Автор: Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ

 
 
 

Стрічка новин