Олланд, Меркель і Путін домовилися про припинення вогню на Донбасі з 1 вересня

Олланд, Меркель і Путін домовилися про припинення вогню на Донбасі з 1 вересня

Президент Франції і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели 29 серпня телефонні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб підсумувати виконання мінських угод, і домовилися про всеосяжне припинення вогню, починаючи з 1 вересня.

 

Про це йдеться в офіційній заяві Єлисейського палацу за результатами телефонних перемовин лідерів трьох країн, повідомляє Укрінформ.

 

«Вони рішуче підтримали заклик до всеосяжного припинення вогню, починаючи з 1 вересня у зв'язку з початком наступного тижня навчального року. Вони наголосили, що дотримання режиму припинення вогню є необхідністю для підтримки стабільної ситуації серед цивільного населення на сході України і зобов'язанням встановленим мінськими домовленостями», – йдеться у заяві.

 

У Єлисейському палаці також зазначили, що Олланд, Меркель та Путін підтвердили свою «прихильність Нормандському формату та процесові (мирного врегулювання, – ред.), який можливо досягнути лише шляхом регулярних контактів у цьому контексті».

 

Лідери трьох країн нагадали, що ефективний процес виведення важких озброєнь і озброєння калібром менше 100 мм повинен бути завершений якомога швидше.

 

Вони також зазначили, що спостерігачі ОБСЄ, що працюють в зоні АТО, повинні мати можливість вільно виконувати свої обов'язки.

 

Лідери держав і уряду також обговорили підготовку виборів в Україні. Ці вибори будуть важливим кроком у реалізації мінських угод, наголосили в Єлисейському палаці.

 

«Результати засідань, що відбуваються в рамках робочих груп (Тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі, – ред.) повинні чітко узгоджуватися та досягати домовленостей про умови проведення виборів, які відбуватимуться в рамках українського законодавства і з дотриманням міжнародних стандартів», – наголосили в Парижі.

 

Президент Франції, канцлер Німеччини і президент Росії зазначили, що нова зустріч на вищому рівні у нормандському форматі може бути відбутись найближчими тижнями.

 

До слова, перемовини на вищому рівні у  нормандському форматі відбуваються за участю ще й президента України Петра Порошенка. Однак цього разу, з невідомих причин, голова української держави не був залучений до телефонної розмови Меркель, Олланда і Путіна.

 
 
 

Стрічка новин